AFP
NOS NieuwsAangepast

Vliegveld Bali weer open, gevaar aswolk geweken

De internationale luchthaven van Bali is om 08.00 uur Nederlandse tijd weer opgegaan, nu het gevaar van vulkaanas is geweken. Twee uur later vertrokken de eerste vliegtuigen vanaf het vliegveld bij Denpasar.

De Indonesische autoriteiten besloten maandag het vliegveld te sluiten, omdat na een uitbarsting van de Balinese vulkaan Gunung Agung grote hoeveelheden vulkaanas hoog in de lucht terecht waren gekomen. Die as is schadelijk voor vliegtuigmotoren en belemmert het zicht voor piloten.

Ook KLM hervat de vluchten van en naar Bali, maar daarbij worden de vliegtijden zodanig aangepast dat vliegtuigen alleen bij daglicht landen en opstijgen. Overdag is de aswolk goed zichtbaar en kan de piloot veilig manoeuvreren, aldus KLM. Vrijdagochtend (lokale tijd) vertrekt de eerste KLM-vlucht van Denpasar naar Singapore en dan verder naar Amsterdam.

De aswolk bevindt zich nu ten zuiden en ten oosten van het vliegveld.

Veldbedden

De afgelopen dagen zijn tienduizenden reizigers gestrand op het populaire vakantie-eiland. Het vliegveld heeft veldbedden neergezet voor de wachtende passagiers.

De vulkaan is overigens nog steeds actief. President Joko Widodo heeft iedereen die nog is achtergebleven in een straal van 10 kilometer rond de Gunung Agung gevraagd de regio te verlaten voor hun eigen veiligheid.

Het management van de luchthaven houdt er rekening mee dat het vliegveld opnieuw dicht moet bij een nieuwe uitbarsting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl