ANP

De politie krijgt de komende jaren te maken met een tekort aan agenten op straat. Daarvoor waarschuwen de korpsleiding van de Nationale Politie, de Nederlandse Politiebond en de leiding van de Politieacademie in de Volkskrant.

De tekorten dreigen vooral 's nachts en in de landelijke gebieden. Aanleiding is een pensioengolf bij de politie; de komende zeven jaar gaan 14.000 agenten met pensioen.

Opgeleid

Ook zijn de afgelopen vijf jaar te weinig nieuwe collega's opgeleid. Door bezuinigingen zijn jaarlijks duizend in plaats van tweeduizend agenten opgeleid. De leeftijdsopbouw is daardoor scheefgegroeid. Dat leidt vooral tot tekorten in de nacht, omdat agenten van boven de 55 geen nachtdiensten meer draaien.

Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond zegt "knap chagrijnig" te worden van deze ontwikkelingen. "Wij hebben al vaker aandacht gevraagd bij de korpsleiding voor dit strategische probleem, maar het antwoord was steeds: het geld is er niet. Er komt nu wat bij, maar lang niet genoeg. Ik hoop dat de ogen van de politiek eindelijk opengaan", zegt hij in de Volkskrant.

Twee weken geleden waarschuwde korpschef Erik Akerboom al voor tekorten door de pensioengolf. "Het is onvermijdelijk dat we het politiewerk tijdelijk met minder mensen doen", zei hij.

Extra geld

Minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) kondigde eerder al aan 100 miljoen euro te investeren in extra agenten. Daarmee zouden onder meer 480 fte's ontstaan. Ook krijgt de Politieacademie er de komende jaren ongeveer 8 procent bij, waardoor jaarlijks tweehonderd extra agenten kunnen worden opgeleid.

De Tweede Kamer debatteert vandaag en morgen over de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

STER reclame