Kubica na klein wonder op weg naar rentree in Formule 1

Aangepast
Williams

Honderd rondjes reed hij dinsdag rond op het circuit Yas Marina in Abu Dhabi. "Fysiek ben ik nog nooit zo goed geweest. Ik ben fitter dan in 2010 toen ik nog in de Formule 1 reed", zei Robert Kubica nadat hij uit de wagen van Williams was gestapt.

De 32-jarige Pool werkt aan zijn comeback in de Formule 1. Hij testte eerder dit jaar al voor Williams (oktober) en Renault (augustus). Dat Kubica in een Formule 1-auto rondrijdt, is op zich al een klein wonder. De Pool raakte in 2011 zwaargewond (ernstig arm- en handletsel) bij een rally-ongeluk in Italië. Zijn laatste Formule 1-race reed hij in 2010.

Stoeltje vrij

Het kostte hem jaren om er weer bovenop te komen. Met hulp van voormalig wereldkampioen Nico Rosberg hoopt hij na zeven jaar afwezigheid weer een stoeltje te bemachtigen in de Formule 1. En bij Williams is na het stoppen van Felipe Massa een plek vrij. Kubica geldt als de belangrijkste kandidaat om de Braziliaan op te volgen.

WILLIAMS RACING
@WilliamsRacing
Over 500km under his belt in the FW40 and that’s a job well done for Robert on day one of the #AbuDhabiTest #F1 #Kubica
1 jaar geleden

De titelstrijd in de Formule 1 eindigde zondag in Abu Dhabi, maar de teams zijn blijven hangen om te testen. De coureurs maken kennis met de nieuwe Pirelli-banden en doen tevens ervaring op met de halo (cockpitbescherming).

Kubica was zeer tevreden over zijn ochtendarbeid. Hij gaf toe nog wel enkele beperkingen te hebben. "Maar de motivatie is er en het lichaam reageert goed. Natuurlijk begin ik bijna op nul, omdat de Formule 1 de laatste zeven jaren enorm is veranderd."

Robert Kubaca tijdens een eerdere test dit jaar voor Williams in Hongarije EPA

Kubica is nog niet zeker van het stoeltje bij Williams. "Er zijn mensen die zeggen dat ik met één hand rijd, maar dat is niet zo. Een Formule 1-wagen kun je niet met één hand besturen. Ik weet nog niet wat de toekomst zal brengen, maar als je kijkt naar twaalf maanden geleden en nu, dan is het een heel goed jaar geweest."

Ruim 500 kilometer

In Abu Dhabi legde hij dinsdag ruim 500 kilometer af, met 1.41,296 als beste rondetijd. Hij was een aanmerkelijk langzamer dan Kimi Räikkönen, die in de Ferrari met 1.37,768 de snelste was. Kubica mag het woensdag opnieuw proberen. Dan komt ook Max Verstappen in actie.

Robert Kubica test in een Renault Getty Images

STER Reclame