Reuters

Nederland vangt tot en met oktober 2019 nog eens 1750 vluchtelingen op. Dat aantal komt bovenop de afspraken die eerder zijn gemaakt in het regeerakkoord.

De uitbreiding is een gevolg van Europese migratieafspraken, schrijft staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer. Nederland neemt verder de komende drie maanden vijftig vluchtelingen op die in Italië verblijven. Zij horen bij een groep die daar weg moet. Omdat te weinig andere EU-landen hebben aangeboden te helpen met de opvang, springt Nederland bij. Tien alleenstaande minderjarigen maken deel uit van de groep.

Griekenland

Het afgelopen jaar heeft de EU meer dan 285.100 migranten onderschept op de Middellandse Zee. Veel vluchtelingen worden naar Italië en Griekenland gebracht. Zij worden daarna herplaatst in andere EU-landen, om de druk op Italië en Griekenland te verlichten.

De druk op opvangfaciliteiten op de Griekse eilanden blijft volgens staatssecretaris Harbers hoog, omdat de terugkeer van migranten vanuit Griekenland naar Turkije te traag blijft. Het aantal migranten op Griekse eilanden is daarnaast licht toegenomen, schrijven zij.

Vorige week is in Nederland de laatste groep vluchtelingen uit Griekenland aangekomen.

STER reclame