Het gebouw van de NPO in Hilversum ANP

De verdachte van de gijzeling op het Mediapark gaat naar het Pieter Baan Centrum (PBC) voor een persoonlijkheidsonderzoek. Volgens het ANP heeft de man bij de pro-formazitting in Lelystad gezegd dat hij daaraan meewerkt.

De man van 33 bedreigde op 17 augustus iets na 08.00 uur een vrouw buiten het pand van de NPO met een mes, waarna hij met haar naar binnen ging. Volgens de receptioniste van het gebouw had de man een groot mes op de keel gezet van de vrouw, sprak hij gebrekkig Nederlands en wilde hij iemand van CNN spreken.

Nadat hij binnen was gekomen, ging hij met zijn gijzelaar naar een aparte kamer. Na anderhalf uur maakte een arrestatieteam met een onderhandelaar een eind aan de gijzeling. Het Openbaar Ministerie zei destijds dat het om een verwarde man ging die zendtijd wilde afdwingen.

'Slachtoffer heeft het nog zwaar'

De verdachte zit sinds de gijzeling vast. Volgens het ANP vroeg hij de rechtbank de komende weken in vrijheid te kunnen doorbrengen, tot hij naar het PBC gaat voor zijn onderzoek. "De druk van detentie weegt zwaar op mijn cliënt", voegde zijn advocaat toe. De rechtbank wees het verzoek af.

De advocaat van het slachtoffer was ook bij de rechtszaak. Hij vertelde dat het slecht met haar gaat. "Ze heeft het er nog erg zwaar mee. Het is natuurlijk vrij recent gebeurd."

De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 3 april.

STER reclame