De actie was in samenwerking met Europol
NOS Nieuws

Bijna 100 Nederlandse 'geldezels' opgespoord

In een grote internationale actie naar witwassen in 26 landen heeft de politie 159 arrestaties verricht en meer dan 750 geldezels opgespoord. In Nederland gaat het om 97 'money mules'.

Geldezels of money mules zijn mensen die criminelen hun bankrekeningnummer geven om geld mee wit te wassen. In totaal is in een jaar op Nederlandse rekeningen bijna vijf miljoen euro gestort.

Het was het derde achtereenvolgende jaar dat de actie werd uitgevoerd. Er deden 24 Europese landen aan mee plus Australië en de Verenigde Staten. Nederland coördineerde de actie waaraan behalve de opsporingsinstanties van onder meer Europol ook 250 banken en andere private partijen meededen.

Jonge mensen vatbaar

De actie was niet alleen gericht op het opsporen van geldezels maar ook op het bewust maken van mensen wat het gevaar is van money muling.

Teamleider Caroline Sander: "Vooral jonge mensen zijn vatbaar om zich te laten verleiden ofwel misbruiken door criminelen om misdaadgeld wit te wassen. Ze moeten zich ervan bewust zijn dat de pakkans hoog is en de gevolgen groot."

Wie veroordeeld is voor witwassen, krijgt bijvoorbeeld een strafblad en dat heeft gevolgen voor het verkrijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl