'Ik hoop dat mijn bowlingtitel een stimulans voor de jeugd is'

Aangepast
De nieuwe wereldkampioen bowlen: Xander van Mazijk Team NL Bowling

"Ik realiseer het mij steeds meer", vertelt bowler Xander van Mazijk een dag na zijn verrassende winst in Las Vegas. De 25-jarige bowler uit Maassluis is de eerste Nederlander die individueel goud veroverde op een WK. Van Mazijk versloeg in de finale in de Amerikaanse gokstad Wu Hao Min uit Taiwan met duidelijke cijfers: 224-190.

"Ik krijg ontzettend veel berichten, het doet mij wel wat dat het in Nederland veel heeft losgemaakt."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nederlander Van Mazijk pakt wereldtitel bowlen in Las Vegas
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Van Mazijk hoopt dat zijn prestatie een stimulans is voor de nationale bowlingsport. "In Amerika en Azië is de sport heel groot en zijn er veel profs. In Nederland is bowlen vrij klein en moet je er naast blijven werken. Als je dan zo'n titel wint voor Nederland is dat een stimulans voor de jeugd om te blijven trainen om ook dit niveau te halen."

"Ik hoop dat deze wereldtitel een stimulans voor de jeugd is."

Xander van Mazijk werd bedolven onder de reacties na het behalen van de wereldtitel. De 25-jarige bowler hoopt met zijn titel de sport in Nederland groter te maken.

Topsport

Ondanks zijn optreden op het mondiale toernooi kan Van Mazijk niet leven van zijn sport. "Ik werk 40 uur per week in de bliksembeveiliging. Naast het werk ben ik op de bowlingbaan of in de sportschool te vinden." Vooral de sportschool is een belangrijk onderdeel in bowlingsport. "Je moet fit blijven, sommige wedstrijden duren de hele dag. Dan moet je lichamelijk en mentaal fit blijven."

Waar het bowlen vaak gelinkt wordt aan eten en drinken is dat op het niveau van Van Mazijk niet het geval. "Het is gewoon een regel, geen alcohol of roken tijdens het bowlen. Het is topsport en dat moet je ook uitdragen, daar hoort geen alcohol en roken bij."

Dutch Bowling Tv
@DutchbowlingTV
Our Dutch Champion of the World 2017, Xander van Mazijk! #bowlen #bowling
11 maanden geleden

Dit WK was georganiseerd door de World Bowling, ook wel bekend als de Fédération Internationale des Quilleurs. Deze internationale bond wordt door het IOC gezien als officieel orgaan voor de bowlingsport.

In Amerika wordt er gespeeld onder de vlag van de PBA, de Professional Bowlers Association. Dat is een professioneel circuit waaraan 14 landen deelnemen. Hierin gaat veel meer geld in om, waardoor de sterke Amerikaanse spelers hieraan deelnemen.

STER Reclame