'Atletiekwereld op zoek naar meer spektakel'

Aangepast
Liemarvin Bonevacia tijdens de EK atletiek voor landenteams AFP

Gemengde teams uit dertig landen met atleten die vijf dagen lang tegen elkaar strijden op tien onderdelen. Dat is de basis van een nieuw wedstrijdformat dat de Europese atletiekfederatie in 2019 wil invoeren bij de Europese Spelen.

Met een 'korte, compacte en onvoorspelbare' wedstrijd denkt de bond het atletiektoernooi aantrekkelijker te maken voor toeschouwers. "In 2019 zal het vooral een experiment zijn", vertelt atletiekcommentator Stefan Verheij. "De atletiekwereld zoekt naar de beste formule om de sport sneller en aantrekkelijker te maken."

Echt verrassend is het volgens Verheij niet dat de bond gaat experimenteren. "Er staan nu ook al landenwedstrijden op de atletiekkalender, in juni deed Nederland nog mee aan de EK in Lille, maar voor dat soort toernooien is relatief weinig interesse."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

EK atletiek landenteams geen succes voor Nederland
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Tijdens de Europese Spelen is er sprake van een knock-outsysteem met de meest populaire onderdelen: 100 meter (mannen en vrouwen), 110 en 100 meter horden, 4x400 meter estafette (gemengd), verspringen (vrouwen), hoogspringen (vrouwen) en speerwerpen (mannen). Een mini-meerkamp staat ook nog op het programma.

"Het zal wel ingewikkeld blijven qua puntentelling, het is immers atletiek", verwacht Verheij. "Maar een estafette met mannen én vrouwen zal wel interessant zijn. Net als de grote finale, genaamd 'The Hunt'. Ik verwacht daar een soort achtervolging, waar uiteindelijk één winnaar uitkomt."

'Atletiekwereld is op zoek naar meer spektakel'

NOS-commentator Stefan Verheij vertelt over de nieuwe plannen van de Europese atletiekfederatie voor de Europese Spelen van 2019.

Verheij benadrukt dat niet de hele atletiekwereld op zijn kop staat. "De kern van atletiek gaat nooit verdwijnen. Volgend jaar is er 'gewoon' weer een EK en op de Olympische Spelen in 2020 is het ook oude stijl. Net als veel sporten is atletiek gewoon op zoek en het is nooit verkeerd om te experimenteren of de sport flitsender kan."

STER Reclame