NOS VoetbalAangepast

FIFA: scheidsrechter mag WK-wedstrijd stilleggen bij racisme

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft in aanloop naar de loting voor het WK voetbal, aanstaande vrijdag, benadrukt dat de wereldvoetbalbond streeft naar een eerlijk wereldkampioenschap. "We verwachten fair play op het veld en fair play betekent ook geen discriminatie en geen doping", zegt de 47-jarige Zwitser.

FIFA: scheidsrechter mag WK-wedstrijd stilleggen bij racisme

In het voetbal is doping niet een grootschalig bekend probleem, terwijl racisme dat wel is. Met name in gastland Rusland is de laatste jaren het een en ander voorgevallen. Zo kwamen de supporters van Spartak Moskou vorige maand in opspraak, nadat ze tijdens een Europese jeugdwedstrijd van hun club apengeluiden hadden gemaakt in de richting van een donkere speler van Liverpool.

Voormalig FIFA-preses Sepp Blatter uitte twee jaar geleden al zijn bezorgdheid over de omvang van het racisme in Rusland. De wereldvoetbalbond heeft mede daarom besloten maatregelen te nemen tijdens het WK komende zomer.

Prioriteit

"De strijd tegen discriminatie heeft een hoge prioriteit. We zorgen ervoor dat er geen incidenten voorvallen. Als dat toch gebeurt, treedt voor het eerst op een WK de procedure in werking waarbij de scheidsrechter een wedstrijd kan stilleggen of zelfs afgelasten als er sprake is van discriminatie of racisme", benadrukt Infantino.

"Wat betreft doping moeten alle spelers van alle teams natuurlijk worden getest, zowel binnen de competitie als daarbuiten, door laboratoria die door het WADA zijn geaccrediteerd."

Infantino zei zich ook te realiseren dat er voor de buitenwacht een bepaald beeld van Rusland bestaat. Hij gaat ervan uit dat dat wel zal veranderen. "De wereld ontdekt een open, gastvrij, hartelijk land dat graag viert. En volgend jaar juni en juli vooral graag voetbalt", besluit hij lachend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl