Britten blij voor prins Harry, 'zolang er maar een vrije dag komt'

Aangepast
De Britse prins Harry heeft zich verloofd met de Amerikaanse actrice Meghan Markle Reuters
Geschreven door
Suse van Kleef
correspondent Groot-Brittannië

Wanneer het huwelijk van prins Harry en zijn verloofde Meghan Markle precies plaatsvindt is nog niet duidelijk, maar veel Britten zijn blij met het vooruitzicht van een feest in de lente. Er worden al plannen gesmeed voor de grote dag.

"Wij doen waarschijnlijk een thee-feestje of we gaan naar de pub", zegt een vrouw aan de bar van The Market Porter, een kroeg bij London Bridge. "Ik houd erg van koninklijke huwelijken, en het is erg goed voor het land denk ik." De vrouw naast haar is al even enthousiast: "Ik kan niet wachten om te zien wat voor soort trouwerij ze zullen hebben, en wat voor kinderen ze krijgen natuurlijk. Ik ga het allemaal op tv volgen."

In de tuin van Wheatsheaf, de kroeg ernaast, zit een twintiger te vernikkelen in de kou. Ook zij is blij. "Ik ga waarschijnlijk naar Buckingham Palace en dan enorm veel drinken", lacht ze. "Typisch Brits."

Ik denk dat dit huwelijk goed is voor de sfeer hier, en voor het hele land.

Bezoekster van Londense pub

Het verlovingsnieuws is een welkome afwisseling na maanden van moeizame brexit-onderhandelingen, politieke onzekerheid en tegenvallende economische cijfers. "Dit is weer eens een positief verhaal. Het is goed voor het moreel", zegt een meisje binnen in Wheatsheaf. "Er hangt een beetje een sombere stemming in Engeland de laatste tijd. Of tenminste, in Londen", vindt ze. "Dat komt door de brexit. Maar ik denk dat dit huwelijk goed is voor de sfeer hier, en voor het hele land."

De vraag is alleen: krijgen ze de kans wel om het feest uitgebreid te vieren? Het houdt de gemoederen op sociale media in ieder geval bezig. Veel Britten hopen op een extra 'bank holiday', een betaalde vrije dag, net als toen William met Kate trouwde.

Gogglebox Soph
@PeteandSophie
All I want to know is... do we get a day off for the royal wedding or what??
12 maanden geleden

Maar volgens Downing Street zijn er geen plannen in die richting. "Serieus?", zegt de vrouw in de kroegtuin. "Ik verwachtte toch wel een dag vrij. Ik vind dit wel teleurstellend, en ook gênant." De vrouwen aan de bar van The Market Porter geven ze de hoop nog niet op. "Alsjeblieft! Geef ons een vrije dag! Misschien ga ik dan wel naar Londen om het hele spektakel bij te wonen."

Een zestiger in de hoek van de kroeg bekijkt het iets nuchterder. "Ik vier het met een pint. Cheers, op Harry. Verder zie ik het wel", zegt hij vanachter zijn Guinness. De man vindt sowieso dat Harry en Meghan een beetje hard van stapel lopen. "Ik ben verrast, ze zijn nog niet zo lang bij elkaar als eigenlijk zou moeten. Maar ik vind hem een geweldige vent, haar ken ik trouwens totaal niet. Ik hoop dat hun huwelijk standhoudt, dat is niet altijd zo bij ons koninklijk huis."

We krijgen nieuwe postzegels, mokken, andere aandenkens.

Man in kroeg in Londen

Aan de bar verheugt iemand zich al op de traditionele huwelijksmemorabilia. "We krijgen nieuwe postzegels, mokken, andere aandenkens. En dan de festiviteiten: ik vind alles aan het koninklijk huwelijk leuk."

Maar voor de koningshuisgezinde Britten is het te hopen dat het stel óf in het weekend trouwt, óf dat de regering van Theresa May toch een vrije dag besluit in te stellen. Want anders wordt het wel een beetje behelpen, met dat feestje.

STER Reclame