EPA
NOS SportAangepast

IOC schorst weer vijf Russen voor doping in Sotsji

Het Internationaal Olympisch Comité heeft opnieuw vijf Russische wintersporters voor het leven uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen vanwege het overtreden van de dopingregels.

Het betreft onder anderen twee olympisch kampioenen uit de Russische viermansbob, Aleksei Negodailo en Dmitri Troenenkov. Zij wonnen in Sotsji goud, maar moeten die medaille nu inleveren. Vorige week kreeg het bekendste lid uit die viermansbob, volksheld Aleksandr Zoebkov, dezelfde straf.

Ook biatleten Jana Romanova en Olga Viloechina raken hun zilveren olympische medailles kwijt. Romanova won in Sotsji zilver op de estafette. Viloechina maakte ook onderdeel uit van dat estafetteteam en veroverde daarnaast een individuele zilveren medaille.

Negentien Russen geschorst

Skelettonner Sergei Tsjoedinov is de vijfde sporter die maandag werd geschorst en de negentiende Rus die deze maand door het IOC alsnog betrapt is op het overtreden van de dopingregels.

De Russen lopen nu tegen de lamp omdat het IOC alle urinestalen van Russische deelnemers aan de Winterspelen van Sotsji opnieuw heeft getest op dopingsporen. Daarnaast is onderzocht of er met de monsters is gesjoemeld. Dat gebeurde naar aanleiding van een grootschalig WADA-onderzoek en de bekentenis van het voormalig hoofd van het anti-dopinglab in Sotsji, Grigori Rodsjenkov.

Hij verklaarde dat er voor vrijwel alle Russische olympiërs een dopingprogramma bestond. En dat er in Sotsji via ingenieuze constructies urinemonsters verwisseld zijn.

De onderzoekscommissie heeft die aantijgingen in het geval van langlaufer Aleksander Legkov nu bewezen. Het IOC heeft een document van 46 pagina's gepubliceerd waarin het bewijs wordt geleverd dat er met de urinemonsters van Legkov is gerommeld. "Daarmee is aangetoond dat de atleet betrokken was bij het dopingsysteem."

Medaillespiegel

Rusland behaalde in 2014 meer olympische medailles dan ooit. Met dertien keer goud, elf keer zilver en negen keer brons eindigde het land bovenaan de medaillespiegel. Maar twaalf van de 33 medailles zijn inmiddels geschrapt naar aanleiding van het IOC-onderzoek.

In december beslist het IOC over deelname van Rusland aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl