Rechtbanktekening Laura H.
NOS NieuwsAangepast

OM ziet af van hoger beroep tegen Syrië-ganger Laura H.

Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep in de strafzaak tegen Laura H. De teruggekeerde Syriëganger werd twee weken geleden veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan 13 maanden voorwaardelijk.

De rechtbank vindt dat de vrouw van 22 schuldig is aan "voorbereidingshandelingen" die het plegen van terroristische misdaden ondersteunen. Ze vertrok in 2015 met haar gezin naar het strijdgebied van IS.

Het OM kan zich vinden in het vonnis. Het had in eerste aanleg een celstraf geëist van 35 maanden, waarvan 24 voorwaardelijk.

Eerste veroordeling vrouw uit strijdgebied

Het OM is het overigens niet eens met de rechtbank op het punt van de vrijspraak van deelname aan een terroristische organisatie. Er zijn voldoende juridische aanknopingspunten om daartegen in hoger beroep te gaan, stelt het OM. Maar mede vanwege de persoonlijke omstandigheden van de vrouw is besloten dat niet te doen.

Volgens het Openbaar Ministerie is nu de eerste onherroepelijke veroordeling van een teruggekeerde vrouw uit het IS-strijdgebied een feit. Laura H. hoeft niet de gevangenis in, omdat ze al een tijd in voorarrest gezeten.

'De druk is te groot'

Ook H, zelf heeft besloten geen beroep in te stellen tegen het vonnis van de rechtbank in Rotterdam. In een verklaring zegt ze: "Ik ben absoluut onschuldig. Ik ben nooit iets slechts van plan geweest, maar vooral heel dom. En ik heb er grote spijt van, vooral voor mijn kinderen, die ik in Syrië en Irak in groot gevaar heb gebracht."

Ze ziet ook af van een nieuw proces omdat voor haar de druk te groot is. Ze wil zich nu, naar eigen zeggen, concentreren op haar leven in Nederland en dat van haar kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl