Muurschildering van Meghan Markle
NOS NieuwsAangepast

Harry's verloofde iets meer prinses dan Kate

Details over hun huwelijk zijn er nog nauwelijks, maar een ding is zeker: als Meghan Markle prins Harry komende lente het ja-woord geeft mag ze de titel prinses voeren. Maar prinses Meghan wordt ze niet.

Alleen vrouwen van koninklijke bloede mogen in Groot-Brittannië "prinses" voor hun naam zetten. Dat geldt dus bijvoorbeeld voor Elizabeths dochter Anne, die als oudste dochter van de monarch zelfs the Princess Royal wordt genoemd. Ook de dochters van Elizabeths zoon Andrew, Beatrice en Eugenie, zijn prinses, evenals haar achterkleindochter Charlotte.

Echtgenotes van prinsen mogen op basis van het hoffelijkheidsbeginsel de titel van hun man voeren. Dat betekent dat Meghan officieel "Her Royal Highness, Princess Henry of Wales" genoemd wordt (inclusief Harry's doopnaam dus - Henry). Een beetje prinses dus.

Harry en Meghan lieten zich vanmiddag kort zien bij Kensington Palace:

Harry en Meghan voor de camera's: was het een romantisch aanzoek?

Haar titel lijkt daarmee op de overleden moeder van Harry, Diana. Door haar huwelijk met de kroonprins werd zij "Her Royal Highness The Princess of Wales". Na haar scheiding van Charles werd dat iets aangepast naar "Diana, Princess of Wales".

Kate of Catherine?

De kans is groot dat de pers ook na haar huwelijk Markle gewoon Meghan blijft noemen. Dat gebeurde ook met haar toekomstige schoonzus. Kate Middleton werd door haar huwelijk met prins William officieel "Catherine, Duchess of Cambridge", maar Kate blijft populair.

Dat Kate de titel hertogin gebruikt in plaats van prinses komt doordat Elizabeth bij hun huwelijk William die adellijke titel toekende. Kate kan zich er in ieder geval op verheugen dat ze uiteindelijk de titel koningin zal dragen, als William de troon bestijgt.

Mocht ook Harry bij zijn huwelijk een titel krijgen toegekend van zijn oma, dan kan het zijn dat hij die nieuwe aanspreekvorm zal voeren.

Katholiek, Amerikaans en gescheiden

Overigens had Harry een groter probleem dan de titel van zijn vrouw gehad als er in 2015 geen hervormingen in de troonopvolging waren doorgevoerd. Tot dat jaar werd een troonopvolger namelijk uit de lijn geschrapt als hij trouwde met een rooms-katholiek, zoals Markle. In de 300 jaar oude wet die de opvolging regelde, was dat expliciet verboden. Overigens moet de troonopvolger nog wel altijd anglicaans zijn, de vorst is immers hoofd van die kerk.

De herziening regelde ook dat mannen en vrouwen evenveel aanspraak hebben op de troon: tot dan toe kregen later geboren zoons voorrang op oudere dochters. Prinses Anne moet daarom haar jongere broers én hun kinderen voor zich dulden en staat pas op plaats twaalf.

Harry heeft het in ieder geval makkelijker dan koning Edward VIII in 1936. Nu hoor je niemand over het feit dat Markle een gescheiden Amerikaanse is, maar dat kostte Edward destijds zijn troon. Omdat de Anglicaanse Kerk scheiden toen nog verbood, kon hij niet trouwen en aanblijven als koning.

Nadat hij troonsafstand had gedaan voor Wallis Simpson, bepaalde zijn broer bovendien dat zij nooit "Royal Highness" mocht voeren; zij moest het doen met "Her Grace The Duchess of Windsor".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl