Getty

Samuel Armenteros trok afgelopen zomer zelfverzekerd de deur van het Polman Stadion in Almelo achter zich dicht. Met negentien doelpunten in 29 wedstrijden leek de 27-jarige Zweedse spits eindelijk echt klaar om carrière te maken in het buitenland.

Hij koos voor het Italiaanse Benevento, dat voor de eerste keer in de historie promoveerde naar de Serie A. Na mislukte uitstapjes bij Anderlecht en het Azerbeidzjaanse Qarabag keerde hij steeds weer terug op vertrouwde Nederlandse grond en daarom moest het deze keer een succes worden voor Armenteros.

Voor twee miljoen euro vertrok hij naar Italië, waarmee hij de op één na duurste aankoop in de clubhistorie werd. "Ik wil mezelf op het hoogste niveau testen en ik kijk er erg naar uit", zei Armenteros toen.

Nachtmerrie

Maar na dertien competitiewedstrijden is het avontuur van de eerder zo succesvolle goalgetter vooralsnog een nachtmerrie. Met nul punten staat Benevento stijf onderaan in de Serie A.

Armenteros speelde welgeteld pas 270 minuten verdeeld over drie basisplaatsen en drie invalbeurten. Daarin scoorde hij één keer. En dan moet Benevento vanavond (20.45 uur) ook nog naar Atalanta Bergamo.

De club van Marten de Roon, Hans Hateboer en Robin Gosens, oud-teamgenoot van Armenteros bij Heracles, won afgelopen donderdag nog maar liefst met 1-5 van Everton in de Europa League. Daarmee lijkt het dus opnieuw een schier onmogelijke opgave te worden voor Benevento.

Samuel Armenteros juicht na zijn treffer Getty

De club, die sinds 2005 geleid wordt door de gebroeders Vigorito en in twaalf jaar opstoomde naar het hoogste niveau, beleefde vorige week het absolute dieptepunt. Nadat eerder in speelronde negen al werd verloren van Fiorentina (0-3) en Benevento daarmee de club werd met de slechtste Serie A-start ooit, brak het tegen Sassuolo een negatief record van 87 jaar geleden.

Door een benutte penalty van Federico Peluso in de 94e minuut (!) verloor Benevento voor de dertiende keer op een rij in de competitie. Geen club uit de grote vijf competities deed dit ooit slechter. Sinds 1930-1931 stond het record op naam van Manchester United, dat destijds twaalf keer op rij verloor in de First Division.

Met zijn eerste doelpunt in de Serie A leek het vorige week nog een feest te worden voor Armenteros en zijn teamgenoten, maar Sassuolo kwam langszij. "Dit is een moeilijke situatie voor mij en voor het team, maar wanneer het eerste punt binnen is, zal alles gemakkelijker gaan", vertelde Armenteros aan de Italiaanse pers.

Vlag van Benevento Getty

Voorzitter Oreste Vigorito schreef het drama van zijn club gek genoeg al toe aan hekserij. "De schuld ligt bij de kwaadaardige invloeden van zij die altijd verbonden zijn geweest aan deze stad: heksen", zei Vigorito tegen Gazzetta dello Sport. Daarmee verwees Vigorito naar de gedachte dat hekserij vroeger veel voorkwam in Benevento. De bijnaam van de club luidt dan ook: de Heksen. Het logo van Benevento? Juist, een heks op een bezemsteel.

Anderlecht, Qarabag en Benevento: de buitenlandse avonturen van Armenteros zijn nog geen succes gebleken. En dan is de situatie bij de Zweedse ploeg ook nog eens moeilijk voor de ex-Heraclied.

Met zijn overstap naar de Serie A hoopte hij een vaste plek te kunnen bemachtigen bij de WK-ganger, maar in de huidige situatie zal Armenteros het eindtoernooi voor de tv moeten volgen. Het doelpunt in zijn interlanddebuut tegen Noorwegen ten spijt. Almelo en Benevento zijn twee verschillende werelden voor Armenteros.

STER reclame