Australische cricketers winnen eerste test The Ashes

Aangepast
AFP

De Australische cricketers hebben een eerste stap gezet naar herovering van The Ashes. Engeland werd in de eerste set op de 'Gabba' in Brisbane overtuigend aan de kant gezet.

In de tweede innings werden de benodigde 170 runs door de Australiërs gemaakt, zonder dat er daarvoor een wicket werd verspeeld.

Bancroft en Warner breken record

Het openingsduo David Warner (87 runs) en Cameron Bancroft (82 runs), die bij zijn testdebuut dus gelijk een half-century maakte, brachten het totaal op het bord.

Hun ongeslagen totaal van 173 runs was in het testcricket een nieuw record voor een openingsduo in de afsluitende innings. Archie Jackson en Bill Ponsford maakten in 1930 in Adelaide tegen West Indies 172 runs voor Australië.

The Ashes, een kleinood waar tweejaarlijks om gestreden wordt AFP

The Ashes is een traditionele serie testwedstrijden tussen Engeland en Australië. De naam The Ashes vindt zijn oorsprong in een artikel uit 1882 in The Sporting Times. Dat jaar versloeg Australië voor het eerst Engeland in eigen huis.

Het artikel verhaalde dat het Engelse cricket was overleden en "the body will be cremated and the ashes taken to Australia" (het lichaam zal worden gecremeerd en de as zal worden meegenomen naar Australië). De daaropvolgende ontmoeting tussen de landen in Australië kreeg als motto: "The quest to regain The Ashes" (de zoektocht om de as terug te krijgen).

Sindsdien heet de serie testwedstrijden The Ashes, die wordt gespeeld volgens het best-of-five systeem.

STER Reclame