David Koch Hollandse Hoogte

Het Amerikaanse mediabedrijf Time Inc. wordt overgenomen door branchegenoot Meredith Corp. De 2,3 miljard euro die met de overname is gemoeid, wordt deels gefinancierd door de conservatieve Koch-broers, die er 550 miljoen dollar voor uittrekken.

Time Inc. publiceert naast het gelijknamige opinieblad ook bladen als Sports Illustrated, het roddelblad People, Entertainment Weekly en zakenblad Fortune. Meredith publiceert vooral lifestylebladen als Better Homes & Gardens en Martha Stewart Living. Samen hebben de bedrijven 60 miljoen abonnees.

Digitaal

Hoewel het lezersbestand van tijdschriften al jaren terugloopt, denkt Meredith dat de investering zijn positie zal versterken. Zo wordt de portefeuille uitgebreid met enkele prominente titels en heeft Time al stappen gezet op de digitale markt.

Meredith probeerde Time in 2013 en eerder dit jaar ook al over te nemen, maar kreeg toen de financiering niet rond. Nu krijgt het bedrijf hulp van de investeringsmaatschappij van de gebroeders Koch, die samen zo'n 70 miljard euro waard zijn. Ze zijn eigenaar van het op een na grootste bedrijf van de VS, Koch Industries, een enorm chemie-conglomeraat.

Campagne voeren

De Koch-broers staan erom bekend dat ze hun fortuin aanwenden om conservatieve en libertarische denkbeelden te promoten. Zo trokken ze 50 miljoen euro uit om de herverkiezing van Obama te blokkeren en voerden ze campagne tegen klimaatwetten en voor belastingverlagingen. Eerder probeerden ze de Chicago Tribune en de LA Times over te nemen, maar daar zagen ze van af na protesten.

Ook nu vragen sommigen zich af of de Kochs de bladen van Time zullen gebruiken om hun denkbeelden te verspreiden, maar dat spreekt Meredith tegen. Zo treden ze niet toe tot de raad van bestuur van het bedrijf en zullen ze zich niet inhoudelijk met de bladen bemoeien.

STER reclame