NOS Sport Autosport Formule 1 Aangepast

Lammers: als de auto heel blijft, gaat het goed met Verstappen

Lammers: Verstappen heeft vooruitgang geboekt

Het zat aanvankelijk allemaal niet mee, maar volgens Jan Lammers slaat de balans van het seizoen 2017 voor Max Verstappen toch duidelijk door naar de positieve kant. "Op twee kleine fouten na, in Monza en in Hongarije, heeft hij een fantastisch seizoen gehad."

Natuurlijk was het niet louter rozengeur en maneschijn, erkent Lammers. "Het was aanvankelijk wat teleurstellend, maar hij wint wel twee races", zegt de voormalig Formule 1-coureur en NOS-analist.

Red Bull begon met een achterstand op Mercedes en Ferrari aan het seizoen en in de haast dat verloren terrein goed te maken, was de betrouwbaarheid van de motor soms ver te zoeken.

Enorme uitdaging

"Renault heeft een enorme uitdaging gehad. Gedeeltelijk is de motorleverancier erin geslaagd om het gat te dichten. Er is wel vooruitgang geboekt qua ontwikkeling van de motor, maar om dan ook de betrouwbaarheid mee te nemen, is heel lastig", oordeelt Lammers over het inhaalwerk dat het Franse bedrijf tijdens het Formule 1-seizoen heeft geleverd.

Lammers voorspelde aan het einde van 2016 dat Verstappen dit jaar zou meestrijden om de wereldtitel. De problemen met de Renault-motor en zeven uitvalbeurten maakten dat onmogelijk. Toch heeft Lammers er wel vertrouwen in dat de Red Bull-coureur de hoge verwachtingen gaat inlossen.

Geen puntjes verzamelen

"Als Max de auto heeft die wereldkampioen kan worden, wordt hij ook wereldkampioen. Maar zijn successen zullen voor veel afleiding gaan zorgen. Daar zal hij mee moeten leren omgaan om de focus honderd procent te houden. Je moet geen consoliderende Max hebben, puntjes verzamelen. Die willen we in de racerij niet zien."

STER reclame