NOS SportAangepast

Na alle hectiek kan Knegt weer naar zijn gezin en auto's

Met het binnenhalen van de nodige startbewijzen voor de Olympische Spelen sloot de Nederlandse shorttrackploeg vorige week het wereldbekerseizoen af. Dat zorgde voor tevredenheid, maar toch waren er ook zorgen: de grote Sjinkie Knegt zit nog niet op de top van zijn kunnen.

De olympische voorbereiding voor Knegt is begonnen

De zeventiende plaats op de 1.500 meter in de laatste wereldbekerwedstrijd hakte er dan ook flink in. Volgens Knegt eisten de wereldbekerwedstrijden behoorlijk zijn tol. "De eerste twee (in Boedapest en Dordrecht, red.) vielen me zwaar. Bijna iedere keer stond ik in de finale, waardoor ik per weekend achttien keer moest racen. Daar ben ik nooit volledig van hersteld."

'Je gaat van hot naar her'

De prestaties van Knegt waren in Boedapest en Dordrecht al vrij wisselvallig. Waar hij in Boedapest nog een bronzen medaille behaalde op de 1.500 meter, werd hij een week later in eigen land vijfde.

Op de 500 meter was hij in Dordrecht een stuk succesvoller met een zilveren medaille, maar in Boedapest klokte hij slechts de negende tijd. Vervolgens waren er de wereldbekerwedstrijden in Azië. "Veel racen, veel reizen en weer trainen. Je gaat van hot naar her. Daar moet je jezelf een beetje voor behoeden."

WB shorttrack Boedapest: Knegt derde op 1.500 meter

Juist in het land waar in februari de Olympische Winterspelen plaatsvinden, waren er zorgen om Knegt. Maar hoewel de prestaties achterbleven, maakte Zuid-Korea wel iets los bij de kopman van de Nederlandse shorttrackploeg.

"De mensen hier leven van de sport. Ze snappen het spel en gaan los op de juiste momenten. Dat is echt fantastisch en het zal in Pyeongchang niet anders zijn. Het is dus alleen maar mooi dat je hier al eerder hebt kunnen schaatsen en het al een klein beetje hebt kunnen voelen."

Zoals Knegt in Pyeongchang ook zal voelen dat de ogen op hem gericht zijn. Want waar hij in Sotsji nog een outsider was, weet Knegt dat hij in Zuid-Korea tot de grote kanshebbers voor een medaille zal behoren.

"Dat beeld gaat denk ik een groot verschil maken. Ik wil natuurlijk het liefst goud op elke afstand, maar wanneer dat een andere medaille is, kan ik niet zeggen dat ik niet tevreden ben. In deze sport ligt het dicht bij elkaar en kan het alle kanten op."

'Kinderen krijgen nu alle aandacht'

De hectiek van de schaatsbaan is momenteel even ver weg voor Knegt. Hij kan tot rust komen en zich opladen voor de Spelen. Die zitten natuurlijk in mijn hoofd. "Maar eerst ga ik doen wat in Nederland van belang is om op de Spelen goed te zijn: trainen en verder geen poespas."

Maar rust, wat betekent dat eigenlijk voor de Fries? "Ik moet niet te veel aan mijn hoofd hebben. Ik blijf lekker thuis en besteed tijd aan mijn kinderen. Die heb ik vier weken niet gezien. Dus zij kregen even alle aandacht."

En het is natuurlijk geen geheim dat Knegt een groot autoliefhebber is. "Ja, de garage zoek ik ook zeker weer even op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl