Een ondervoed kind in een ziekenhuis in de Jemenitische hoofdstad Sanaa
NOS NieuwsAangepast

Eerste schip met noodhulp komt aan in Jemen na blokkade

Een vrachtschip met ruim 5500 ton bloem aan boord is gearriveerd in de Jemenitische havenstad al-Hudaydah. Het zijn de eerste hulpgoederen die Jemen binnenkomen sinds de door Saudi-Arabië geleide coalitie zijn blokkade heeft opgeheven.

De Saudiërs en hun bondgenoten sloten het door oorlog verscheurde land enkele weken geleden hermetisch af. De coalitie vecht tegen Houthi-rebellen en sneed de aanvoerroutes over land, zee en door de lucht naar eigen zeggen af om wapenleveringen aan de opstandelingen vanuit Iran tegen te houden.

De blokkade leidde tot internationale kritiek, omdat een groot deel van de Jemenitische bevolking hongerlijdt. Volgens de VN hebben zo'n twintig miljoen mensen, onder wie elf miljoen kinderen, met spoed hulp nodig.

10.000 doden

Gisteren landde een vliegtuig met hulpverleners in de hoofdstad Sanaa, waardoor hulporganisaties het werk weer kunnen oppakken. Door de blokkade konden honderden medewerkers Jemen wekenlang niet in of uit.

Ondertussen blijft de strijd tussen de coalitie en gewapende Houthi-opstandelingen voortduren. De oorlog duurt al twee jaar en heeft aan ruim 10.000 mensen het leven gekost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl