Atletiekbond IAAF blijft Russische atleten weren

Aangepast

Russische atleten zijn ook in de komende maanden niet welkom bij internationale atletiekwedstrijden. De internationale atletiekfederatie IAAF heeft de schorsing van de Russische atletiekfederatie, die al sinds november 2015 van kracht is, gehandhaafd.

Dat besluit is zondag genomen tijdens een vergadering in Monaco.

IAAF-voorzitter Sebastian Coe praat de media bij in Monaco AFP

De Russische atletiekbond werd in november 2015 geschorst, nadat onderzoeker Richard McLaren een wijdverbreid dopingnetwerk in de Russische sport had aangetoond. De IAAF was daarmee de eerste sportfederatie die het land schorste voor competitie.

De atletiekbond, onder leiding van oud-atleet Sebastian Coe, vindt dat de hervormingen in Rusland niet snel genoeg gaan. Zo oordeelde het mondiale antidopingbureau WADA twee weken geleden dat de Russische antidopingautoriteit nog niet in staat is om onafhankelijk te functioneren.

Ook heeft Rusland nog altijd niet toegegeven dat er sprake was van een door de staat gedirigeerd dopingsysteem.

WK indoor

Door het besluit zullen er geen Russische atleten onder eigen vlag mee mogen doen aan de WK indoor in Birmingham. Net als bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zullen sommige atleten wel onder neutrale vlag mogen meedoen.

Voorwaarde is wel dat ze kunnen aantonen goed en uitgebreid te zijn getest op doping door erkende onafhankelijke bureaus.

STER Reclame