ANP

De dominee van het Gelderse dorp Rhenoy die dinsdag ernstig werd mishandeld, is halfzijdig verlamd geraakt als gevolg van een bloeding tussen haar schedel en hersenen. Dat vertelde de kerkenraad zondag op een bijeenkomst in het dorpshuis in Rhenoy, waarop zo'n 200 mensen afkwamen.

De 64-jarige vrouw werd dinsdag zwaargewond gevonden in de kerk van de protestantse gemeente Rhenoy-Gellicum. Volgens de kerkenraad is de dominee met iets zwaars op haar hoofd geslagen. Ze ligt nog altijd in het ziekenhuis.

Tijdens een kerkdienst werd ook stilgestaan bij de ernstige mishandeling van de dominee. Haar familie was daar ook bij. "Je merkt dat mensen echt heel begaan zijn met de dominee, haar huisgenote en de naaste familie", zegt burgemeester Miranda de Vries tegen Omroep Gelderland.

Vragen

Veel inwoners zitten met vragen. De burgemeester vroeg iedereen nog even geduld te hebben, omdat politie en justitie nog met de zaak bezig zijn. De vrouw is inmiddels aanspreekbaar, maar nog niet gehoord. "Ze heeft het er heel moeilijk mee", aldus Henk Dijk uit Acquoy. Hij is voorzitter van de werkgemeenschap Tuil. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk.

Volgens predikanten uit dorpen in de buurt van Rhenoy krijgt de dominee veel steun. "Dat ervaart ze als een warme deken. We hebben ook de familie bezocht. Die is ontzettend aangedaan, dat dit in zo'n klein dorp en dan ook in de kerk kan gebeuren", zegt Dijk.

Verdachte

De politie heeft een verdachte op het oog voor de zware mishandeling. De man werd dinsdagmiddag gevonden vlak bij de kerk waar de dominee werd mishandeld. Hij had dringend medische hulp nodig. De man werd naar het ziekenhuis gebracht. Hij is nog niet aangehouden.

STER reclame