Schippers probeert ingewikkelde puzzel op te lossen

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Schippers nog op zoek naar ideale balans

"Wereldkampioen worden is iets unieks. Dat hebben er in Nederland maar drie eerder gedaan. Het is heel bijzonder."

Sprintster Dafne Schippers herhaalde in de zomer in Londen haar stunt van twee jaar eerder in Peking door opnieuw de wereldtitel op de 200 meter te veroveren. Ze was er dolblij mee.

Haar eerste volledige jaar onder de Amerikaanse trainer Rana Reider sloot ze daarmee succesvol af, maar het proces om een nog betere sprintster te worden is nog lang niet afgerond.

Volgende stap

Schippers nam vorig jaar een belangrijk besluit. Ze besloot in zee te gaan met de Amerikaan Rana Reider. Na acht jaar samenwerking met Bart Bennema was ze toe aan een volgende stap.

"Ik heb een risico genomen door voor veranderingen te kiezen. Nu zijn we een jaar verder en weten we wat we wel moeten doen, niet moeten doen of moeten aanpassen. Ik hoop dat we nu kunnen gaan werken aan snellere tijden", kijkt ze op Tenerife tijdens een trainingsstage vooruit naar 2018.

Dafne Schippers
@dafneschippers
A relaxing moment under the palmtrees after a heavy training day 🌴☀️🎶 #Tenerife
11 maanden geleden

Schippers verbaasde de wereld in 2015, door in Peking de 200 meter te winnen in 21,63 seconden. Daarmee werd ze op twee na de snelste atlete ooit op die afstand. In de buurt van die tijd is ze sinds de WK in Peking niet meer gekomen.

"Het is gewoon zo moeilijk om dat zomaar weer even te lopen", blikt Schippers terug op 2017, waarin ze lang zocht naar de juiste vorm en die vlak voor de WK in Londen ook vond.

Stappen maken

"We hebben veel gewerkt aan de start, nu moeten we stappen maken in de rest van de race", zegt ze over de punten waar ze nog aan moet werken.

Daarvoor moet ze investeren, zoals ze de afgelopen seizoenen ook al deed. "Ik heb veel geleerd de afgelopen tijd. Dat ik door ontspannen te blijven dingen beter kan doen. Misschien hebben we iets te veel aan krachttraining gedaan. Als ik een beetje kracht doe, word ik al zwaarder. Hoe minder spiermassa, hoe minder je hoeft mee te slepen."

Lastig proces

Het is een lastig proces, heeft Schippers gemerkt. "Het is een moeilijke weegschaal. Als ik minder krachttraining doe, ben ik minder sterk en kom ik minder gemakkelijk uit het startblok. Dan heb ik ook minder snelheid om uiteindelijk aan de finish te komen. Het is moeilijk een goede balans te vinden. Daar ben ik nu naar op zoek."

De doelen voor 2018 heeft ze al weer gesteld. "Het is het jaar van de Europese kampioenschappen buiten en de WK indoor. Ik wil in elk geval Europees kampioen worden op de 100 en 200 meter. En voor de rest lekker plezier hebben. Ik hoop dat komend jaar alle puzzelstukjes in elkaar vallen."

STER Reclame