Code rood op Bali: vliegtuigen gewaarschuwd voor vulkaanas

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Code rood op Bali na uitbarsten vulkaan Agung

Luchtvaartmaatschappijen zijn opnieuw gewaarschuwd voor het gevaar van wolken vulkaanas rond Bali. Op het Indonesische eiland barstte gisteren de vulkaan Agung uit. De as die daarbij vrijkwam heeft inmiddels een hoogte van zes kilometer bereikt.

De Indonesische autoriteiten hebben daarom code rood afgekondigd, het hoogste dreigingsniveau. Dat betekent dat een nieuwe uitbarsting wordt verwacht en meer vulkaanas kan vrijkomen. In de gebieden waar de asdeeltjes neerkomen, zijn mondkapjes uitgedeeld aan de lokale bevolking.

Het vliegveld op het eiland is nog open. Wel zijn sommige vluchten geschrapt. Ook de KLM heeft de vluchten van Singapore naar Bali voor vandaag en morgen geannuleerd. Passagiers voor Bali worden wel van Schiphol naar Singapore gevlogen. Daar worden ze omgeboekt naar vliegmaatschappijen die nog wel naar het eiland vliegen.

Op het naburige eiland Lombok is het vliegveld helemaal dicht vanwege de aswolk.

KLM Newsroom
@KLM_press
KL 835/KL 836, Singapore- Denpasar- Singapore, 26 november geannuleerd https://t.co/4YjIjLXKzB
2 jaar geleden

De 3000 meter hoge Agung is al lange tijd onrustig. Gisteren barstte de vulkaan voor de tweede keer in een paar dagen tijd uit. Door de relatief kleine eruptie werden meerdere vluchten geannuleerd, waaronder een KLM-vlucht met Nederlandse reizigers.

De vulkaan ligt in het noordoosten van Bali, op ongeveer 70 kilometer van de toeristische badplaatsen Kuta en Seminyak. De lokale autoriteiten zeggen dat toeristen in die gebieden zich geen zorgen hoeven te maken. Alleen in een straal van 7,5 kilometer rond de vulkaan zijn mensen geƫvacueerd.

STER Reclame