Familieleden en kennissen zijn de hoop op een goede afloop verloren
NOS NieuwsAangepast

Argentijnse marine: onderzeeër was veilig en geïnspecteerd

De Argentijnse onderzeeër ARA San Juan, die al anderhalve week wordt vermist, was veilig en net geïnspecteerd. De Argentijnse marine houdt daarmee vol dat het schip in goede conditie was, toen het eerder deze maand vertrok voor een trainingsmissie.

"Twee dagen voor vertrek was het hele besturingssysteem nog geïnspecteerd", zegt een woordvoerder. "Het schip vaart niet, als dat niet gebeurt."

Eerder zetten familieleden van de 44-koppige bemanning nog vraagtekens bij de veiligheid van de onderzeeër uit 1983, door bezuinigingen en de invloed daarvan op onderhoud en materieel. De marine spreekt dus tegen dat er iets mis was.

Explosie

Eerder meldde een marinewoordvoerder al dat er op de dag van verdwijning door de kapitein melding werd gemaakt van een probleem met de accu. Later meldde hij dat het probleem was opgelost. Het was het laatste contact met het schip. Ook werd op die dag een "ongebruikelijk geluid" waargenomen bij de laatst bekende locatie van het schip, vermoedelijk een explosie.

Of de bemanning van de onderzeeër van Duitse makelij nog in leven is valt te betwijfelen, omdat de zuurstof opraakt. Woensdag zei de marine al dat er bijna geen zuurstof meer aan boord van het schip is. Sommige familieleden lijken niet meer in te geloven in een goede afloop. Gisteren is weer gezocht naar de San Juan, maar opnieuw zonder resultaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl