Thierry Baudet
NOS NieuwsAangepast

Baudet: wij zijn laatste generatie die het tij nog kan keren

"Wij zijn de laatste generatie die het tij nog kan keren en we hebben er onwijze zin in." Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zei op een congres in Amsterdam dat we Nederland binnen 15 tot 20 jaar kwijt zijn, als de huidige politiek zo doorgaat.

Want wat is er met ons land aan de hand? vroeg Baudet zich af. "Dat we onze helden van vroeger niet meer mogen eren? Niemand neemt het besluit dat de schade van de Groningers vergoed wordt. En niemand beslist dat militairen de goede uitrusting krijgen."

Het is het eerste congres van FvD na de verkiezingen op 15 maart, die de jonge partij twee zetels in de Tweede Kamer opleverde. In de laatste Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van verschillende peilingen, kwam de partij van Thierry Baudet uit op negen tot elf zetels.

Onderstroom

Volgens politiek verslaggever Ron Fresen schuilt de groei en aantrekkingskracht van FvD er onder andere in dat de partij nieuw is en succesvol lijkt. "Maar ook voelt de partij de onderstroom goed aan van mensen die vinden dat de politiek vooral met zichzelf bezig is en dat Nederland steeds minder 'hun' land is."

Lijkt die agenda niet op die van de PVV? "Het grote verschil is dat je bij die partij alleen op Wilders kunt stemmen. Bij Forum kun je lid worden, je kunt iets doen", zegt Fresen. "Daar is blijkbaar veel behoefte aan. Vooral bij jongeren, die de jonge Baudet zien als een van hen."

Baudet: fan of juist niet?

De 20-jarige Tilburgse student Roan de Fouw vindt FvD onderscheidend vanwege de debatstijl van Tweede Kamerleden Baudet en Hiddema. Ook hun inzet van sociale media spreekt hem aan. "Ze doen dat op een unieke manier. En ze trekken ook buiten de verkiezingen om steeds het land door. Er is bijna iedere week ergens een bijeenkomst, of die nou van Forum is of van de jongerenafdeling. Er is altijd wel wat te doen."

Geen grote fouten

Volgens Ron Fresen is het nu de vraag of Baudet de groei van zijn partij kan bestendigen. "Dat lukt niet altijd, leren we van voorbeelden uit het verleden. Denk aan Trots op Nederland, de voormalige partij van Rita Verdonk. In 2008 stond die partij in peilingen op ruim 20 zetels, maar tijdens de verkiezingen twee jaar later bleef daar niets van over."

De komende fase wordt dus cruciaal, denkt hij. "Baudet moet laten zien dat hij echt een factor wil zijn. Hij moet zijn verhaal en plannen op orde hebben, geen grote fouten maken en serieus genomen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl