Chris Horner, teambaas van Red Bull Getty
NOS Sport Autosport Formule 1 Aangepast

​Teambaas Verstappen: we gaan met beide auto's voor de zege

Op het Yas Marina-circuit in Abu Dhabi mogen Max Verstappen en teamgenoot Daniel Ricciardo zondag als het aan hun teambaas ligt volle bak gaan. "Het is de seizoensfinale. De prijzen zijn verdeeld. We hebben niets meer te verliezen, dus we gaan voor de winst met beide auto's", aldus Christian Horner.

Volgens Horner verliepen de vrije trainingen veelbelovend. "We zitten er dicht op. Als dat in de kwalificatie ook zo is, ziet het er goed uit. We zijn in de races altijd sterker dan op de zaterdag. Dat is inmiddels wel bekend."

Christian Horner en Max Verstappen AFP

Max Verstappen klaagde twee weken geleden in de Grand Prix van Brazilië over gebrek aan power. Motorleverancier Renault had het vermogen teruggeschroefd om te voorkomen dat de krachtbron het zou begeven. Verstappen kon niet aanvallen en bleef teleurstellend steken op de vijfde plaats. In Abu Dhabi moet het anders. "We willen risico nemen", zegt Horner.

De teambaas van Red Bull Racing zei eerder dit jaar dat hij de laatste races van het seizoen beschouwt als cupfinals. Na een moeizame start van het seizoen wil hij het jaar in Abu Dhabi met nóg een zege afronden. Het maakt de Brit ook niet uit welke van zijn coureurs wint, als het maar gebeurt.

"Daniel is hongerig en wil graag nog een race winnen. Max heeft al twee zeges gepakt en heeft aangegeven wat zijn doel hier is. Het zou een prachtig begin van de winterstop zijn."

Horner wil zelfs het risico nemen dat een motor het begeeft. "We hopen dat onze motorleverancier het aandurft. Ze zijn een beetje nerveus geworden."

Risico's nemen

Dat komt volgens de teambaas door problemen in de Grand Prix van Mexico. Verstappen won daar weliswaar glansrijk, maar vier andere coureurs met een Franse krachtbron haalden de finish niet. "Dat had met de hoge ligging van het circuit in Mexico maken", zegt Horner. "Ook São Paulo ligt hoog, dus bij die grand prix wilden ze geen risico nemen. Maar hier op het Yas Marina-circuit is dat niet aan de orde."

Horner is dus bereid risico's te nemen, maar hij kan dat niet zomaar in z'n eentje besluiten. Red Bull Racing is een klant van Renault en zal de Fransen moeten overtuigen. En dat is nog een hele kluif.

Renault-topman Cyril Abiteboul reageert vooralsnog ontwijkend en diplomatiek: "We kunnen Max en Daniel best meer vermogen geven, maar dat gaat ten koste van de betrouwbaarheid. En we willen wel dat ze de finish halen."

Het podium van de GP van Japan Max Verstappen, Lewis Hamilton en Daniel Ricciardo EPA

Geen enkele coureur scoorde de afgelopen vijf grands prix meer punten dan Verstappen.Toch rekent zijn teambaas zich niet rijk. "Helaas duurt het seizoen geen vijf races, maar twintig. Het is zaak dat we het niveau van de laatste races doortrekken naar volgend seizoen. Ik hoop dat we op deze weg kunnen doorgaan."

Horner wil in 2018 dolgraag een eind maken aan de dominantie van Mercedes. "Ze hebben het de afgelopen jaren veel te gemakkelijk gehad. Dat gaan wij wat aan doen", klinkt het stellig.

Voorzichtigheid troef

Maar Renault-baas Abiteboul is ook met het oog op volgend seizoen voorzichtig. "Betrouwbaarheid is prioriteit. Het gaat stap voor stap. Je moet eerst kunnen lopen voor je gaat rennen. We moeten eerst veel kilometers maken in de winter en geen praatjes hebben."

Abiteboul is niettemin optimistisch over volgend seizoen. "Als we de betrouwbaarheid voor elkaar krijgen, kunnen we Mercedes pakken of op z'n minst uitdagen. Daar ben ik van overtuigd."

STER reclame