Younes Namli ANP
NOS Voetbal Aangepast

'Younes Namli is verliefd op voetbal en voor de duvel niet bang'

Een verandering van omgeving doet soms wonderen voor voetballers. Younes Namli is het levende bewijs. In de drie jaar bij sc Heerenveen wist hij nooit echt door te breken. Dit seizoen is de 23-jarige Deen echter een van de (vele) smaakmakers van PEC Zwolle. Vanavond (20.45 uur) gaat de aanvaller met zijn nieuwe werkgever op bezoek bij zijn oude.

Dwight Lodeweges was trainer van Heerenveen toen Namli daar drie jaar geleden kwam binnenwandelen. Deze zomer werden ze herenigd bij PEC, waar Lodeweges assistent-trainer is. "Ik zie mezelf niet als de ontdekker van Namli. Maar we hebben wel een goede band. Ik heb hem geprobeerd te steunen in zijn eerste jaar bij Heerenveen", vertelt hij.

Circusachtig

Namli was een gok. De Deen werd in de winter van 2015 overgenomen van Akademisk Boldklub, een tweedeklasser in Denemarken. "We hadden zoiets van: je weet maar nooit. Hij kostte niets, maar kon heel aardig voetballen. Dus hij mocht het laten zien."

"Ik heb geprobeerd om het kermis- en circusachtige weg te halen bij hem, en hem effectiever te maken. Dat was een hele klus", aldus Lodeweges.

Dwight Lodeweges in 2015 als trainer van Heerenveen ANP

Namli's verblijf in Friesland werd geen onverdeeld succes. De Deen met Marokkaanse roots maakte zelden de negentig minuten vol. Bovendien werd hij vorig seizoen bij wijze van nood veelal als linksback gebruikt. Afgelopen zomer wandelde hij gratis de deur uit.

"Hij is hier in Zwolle in een warm bad terechtgekomen", is Lodeweges enthousiast. "Namli heeft grote stappen gemaakt en past perfect in het systeem dat wij spelen."

Younes Namli (rechts) met zijn goede vriend en teamgenoot Youness Mokhtar ANP

De linksbenige speler wordt door trainer John van 't Schip gebruikt als rechtsbuiten, met de vrijheid om 'te zweven'. Met de bal aan de voet is hij levensgevaarlijk, vindt Lodeweges. "Als hij op je afkomt, denk je: nu heb ik je. En dan is hij ineens weg. Hij is heel vaardig en heeft een goede steekpass. En hij durft fouten te maken, ook een kwaliteit. Hij is voor de duvel niet bang."

Lodeweges voelt een klik met de aanvaller. "Hij is een hartstikke goede vent met een mooi gevoel voor humor. Hij houdt van grappen en grollen. En hij is verliefd op voetbal. Oh, wat was hij kwaad toen we verloren van PSV..."

Talenknobbel

Namli heeft behalve een fijn balgevoel ook een talenknobbel. De Deen woont nog geen vier jaar in Nederland en spreekt nu al vloeiend Nederlands. "Ik begon dit seizoen nog Engels tegen hem te praten, maar dat hoeft helemaal niet. Hij verstaat alles. Je kunt ook helemaal niet horen dat het een Deen is. Heel bijzonder", sluit Lodeweges af.

STER reclame