Een Russisch 1-2-3'tje bij het langlaufen: twee van deze drie medailles moeten worden ingeleverd
NOS SchaatsenAangepast

Al tien 'dopingmedailles' ingetrokken: Rusland verliest medailleklassement Sotsji

23 februari 2014: president Poetin van Rusland is een trots man. Zijn land heeft bij de Olympische Winterspelen in eigen land de medaillespiegel gewonnen.

Maar bijna vier jaar later ziet dat lijstje er iets anders uit. Tien Russische medailles worden door het IOC afgenomen omdat sporters het dopingreglement hebben overtreden. Daardoor is Rusland ook de overwinning in het medailleklassement kwijt. Noorwegen voert nu het nieuwe 'virtuele' klassement aan.

De Russische equipe veroverde op de Spelen in 2014 33 medailles: dertien keer goud, elf keer zilver en negen keer brons. Daarvan moeten vier gouden, vijf zilveren en een bronzen medaille ingeleverd worden. En misschien nog wel meer, want er lopen nog veertien onderzoeken.

Het medailleklassement van de Olympische Spelen van Sotsji

GoudZilverBronsTotaal
Rusland bij de sluitingsceremonie1311933
Rusland nu96823
Noorwegen 1151026

Welke Russische sporters raken hun eremetaal kwijt? Een overzicht.

Alexander Zoebkov draagt de Russische vlag bij de openingsceremonie in Sotsji

Aleksandr Zoebkov (twee keer goud, bobsleeën)

De Russische volksheld, die de vlag droeg tijdens de openingsceremonie, raakt zijn twee gouden medailles kwijt. In Sotsji beleefde hij zijn sportieve hoogtepunt toen hij olympisch kampioen in de tweemans- en de viermansbob werd. In oktober 2014 stopte hij op 40-jarige leeftijd met topsport. Inmiddels is Zoebkov voorzitter van de Russische bobsleebond.

Aleksandr Tretjakov (goud, skeleton)

De winnaar van olympisch goud in Sotsji deed drie keer mee aan de Olympische Winterspelen. In 2006 in Turijn eindigde hij als vijftiende en vier jaar later pakte hij in Vancouver brons. In Sotsji overtrof de Rus die prestatie met goud, maar die medaille moet hij weer inleveren.

Schaatsster Fatkoelina levenslang uitgesloten van de Spelen

Olga Fatkoelina (zilver, schaatsen)

Fatkoelina veroverde olympisch zilver op de 500 meter in Sotsji, net voor Margot Boer, die de zilveren medaille van de Russin kan overnemen. In 2013 werd Fatkoelina ook wereldkampioen op de 1.000 meter. Vorig seizoen eindigde de Russische als derde bij de EK sprint. De 27-jarige schaatsster bereidt zich op dit moment in Calgary voor op de volgende wereldbekerwedstrijden.

Aleksandr Legkov (goud en zilver, langlaufen)

Het was een Russisch 1-2-3'tje op de 50 kilometer langlaufen in Sotsji. Legkov won voor Maxim Vylegzhanin en Ilja Tsjernoesov. Het goud van Legkov kwam als een verrassing; in negen jaar tijd had hij nog nooit een WK-medaille gewonnen, laat staan een olympische.

Een Russisch 1-2-3'tje bij het langlaufen

Maksim Vylegzjanin (drie keer zilver, langlaufen)

Vylegzjanin won drie keer zilver in Sotsji, waar hij ook deel uitmaakte van de Russische 'sweep' bij het langlaufen. Ook op de estafette en de teamsprint werd hij tweede.

Jelena Nikitina (brons, skeleton)

Nikitina won brons in Sotsji, maar ze was ook een kandidaat voor eremetaal in Pyeongchang. Afgelopen woensdag werd haar schorsing bekendgemaakt door het IOC. Een paar dagen daarvoor schreef ze nog de wereldbekerwedstrijd in Park City op haar naam.

Jelena Nikitina met een spandoek van zichzelf

De uitsluiting van Nikitina, de nummer één in de wereldbekerstand, kan goed nieuws betekenen voor de Nederlandse Kimberley Bos. In januari moet ze bij de beste twaalf staan om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Pyeongchang. Bos staat nu gedeeld twaalfde.