NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 25/11: Dag tegen vrouwengeweld, partijcongressen en sport

Goedemorgen! Vandaag is het de internationale dag tegen vrouwengeweld, houden drie politieke partijen hun partijcongressen en is er voor iedere sportliefhebber wat wils.

Vandaag her en der enkele buien, met kans op een vlok natte sneeuw. Soms schijnt de zon en het wordt 6 of 7 graden. De komende dagen blijft het wisselvallig met buien en aan de temperaturen verandert weinig.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Vandaag is het internationale dag tegen vrouwengeweld, ingesteld door de Verenigde Naties. Wereldwijd kleuren allerlei 'landmarks' oranje: de Niagara Falls, het Brandenburger Tor, de Tafelberg en in Rotterdam de Erasmusbrug. Meerdere Nederlandse gemeenten beginnen met een enquête naar het veiligheidsgevoel van vrouwelijke inwoners. Als daaruit blijkt dat er bepaalde plekken zijn waar vrouwen zich vaak onveilig voelen, kan de gemeente daar maatregelen nemen.

• Drie politieke partijen houden vandaag hun partijcongres. De VVD komt bijeen in Nieuwegein. Daar wordt onder meer de nieuwe partijvoorzitter bekendgemaakt. Leden van de ChristenUnie moeten voor hun partijcongres afreizen naar Nijkerk en het Forum voor Democratie houdt zijn bijeenkomst in Amsterdam.

• En er is veel sport vandaag. In Abu Dhabi staat de kwalificatie voor de laatste grand prix van het jaar op het programma. De Nederlandse hockeydames spelen in de finale van de World League tegen Zuid-Korea. In de Eredivisie zijn er vanavond vier duels: VVV-Venlo tegen Willem II, FC Groningen-Feyenoord, Heracles Almelo-NAC Breda en SC Heerenveen-PEC Zwolle.

Wat heb je gemist?

De buitenlandse zwerfhond komt steeds vaker voor in Nederland. In 2016 zijn in totaal 12.608 honden geïmporteerd via zwerfdierstichtingen, een stijging van ruim 11 procent ten opzichte van 2015. De vraag in Nederland is groot: er worden jaarlijks 150.000 honden aangeschaft. Nederlandse asiels kunnen bij lange na niet voldoen aan deze vraag. Zij krijgen jaarlijks ongeveer 5000 honden binnen.

Ander nieuws uit de nacht:

Vrouw geeft NIOD een Hitler-aquarel: Het is voor zover bekend het enige werk van Adolf Hitler in Nederland. Het NIOD heeft maanden onderzoek gedaan naar de authenticiteit van het werk. Het lijkt er sterk op dat het werk echt is en geen vervalsing.

'Agenten geven zwartboek discriminatie aan korpschef Akerboom': In het boekje vertellen 26 medewerkers over hun ervaring met discriminatie.

Families van bemanningsleden Argentijnse onderzeeër geloven er niet meer in: Negen dagen nadat de onderzeeër zijn laatste signaal verzond, is er nog steeds geen spoor van de ARA San Juan gevonden.

Defensie: veldhospitaal in Mali voldoet aan de eisen: De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) leverde in september kritiek op de door het veldhospitaal geleverde zorg in een rapport over een ongeluk met een mortiergranaat in juli 2016.

En dan nog dit

Wat er precies is gezegd tijdens een telefoontje van het Amerikaanse magazine TIME met Donald Trump is niet duidelijk (en zelfs niet of het telefoontje wel heeft plaatsgevonden), maar volgens de Amerikaanse president is hem in dat gesprek gezegd dat hij door het blad waarschijnlijk opnieuw tot Persoon van het Jaar wordt gekozen. Trump schrijft erover in een tweet en zegt dat hij vanwege het verplichte interview afziet van de prijs, "Toch bedankt!"

TIME heeft alleen een andere lezing van het gesprek. Het magazine zegt dat het kiezen van de Persoon van het Jaar niet op deze manier plaatsvindt.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl