NOS NieuwsAangepast

Inwoners overstroomd Grieks dorp: 'Niemand neemt verantwoordelijkheid'

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

Ruim een week geleden werd het stadje Mandra en omgeving, zo'n 40 kilometer buiten Athene, getroffen door hevige regen en overstromingen. Vanaf de berg raasde vroeg in de ochtend een modderstroom naar beneden die een ravage achterliet in het stadje.

Bewoners en weggebruikers werden overvallen door het noodweer. 21 doden waren het gevolg. Reddingsploegen zoeken nog steeds naar vermisten.

Herder Nikos Kotsovolos: 'Alsof God het wilde'

Een week later heeft het noodweer plaatsgemaakt voor zon en een blauwe lucht, maar bewoners hebben de schrik nog nauwelijks verwerkt. Nikos Kotsovolos, die in de bosrijke heuvels schapen hoedt, wijst naar boven. "Daar kwam de regen en modder vandaan, van de berg. Normaal gesproken ben ik hier heel vroeg, maar die dag was ik een uur later. Alsof God het wilde. Op weg naar boven zag ik stromen water naar beneden komen en ben ik omgekeerd."

Nikos zag hoe vrachtwagens en auto's werden meegesleurd door de modderstroom. "Ik woon hier al zestig jaar, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Kijk, honderden jaren oude olijfbomen zijn meegesleurd."

'Gebouwd waar het niet had gemoeten'

De weg over de berg Patera, op 1200 meter hoogte, heeft grote schade opgelopen door het kolkende water. Met de natuur kun je niet spelen, zegt Nikos. "Er was enorm veel regen daarboven, extreem veel regen. Maar hier zijn rivieren gedempt, er is in beddingen gebouwd, vuilnis in bergbeken gestort die niet zijn schoongemaakt. Beneden in Mandra is gebouwd waar het niet had gemoeten."

Achilleas Themelis voor zijn verwoeste drankwinkel

In de straten van Mandra is de modder langzaam aan het opdrogen, nu de zon en paar dagen schijnt. Bewoners en winkeleigenaars proberen hun beschadigde bezittingen schoon te maken. Achilleas Themelis heeft zijn drankzaak leeg gehaald. "Anderhalve meter hoog stond de modder hier. De etalages waren kapot en bijna alle flessen." Zelfs een deel van de tussenmuur met de naastgelegen taekwondoschool is weggeslagen.

"Als de regering ons financiële steun geeft, begin ik opnieuw. Anders sluit ik de boel", zegt Achilleas. De regering heeft beloofd een eerste bedrag van 5000 euro uit te keren aan gezinnen van wie de huizen schade hebben opgelopen. Bedrijven krijgen 3000 euro meer.

Winkels kun je herstellen, maar levens komen niet terug.

Achilleas Themelis

Als alle schade is opgenomen, kunnen gedupeerden in aanmerking komen voor een financiële regeling voor herstelwerkzaamheden. De overheid financiert 60 procent, de rest bestaat uit rentevrije leningen. Maar veel vertrouwen daarin heeft Achilleas niet.

"Al jaren beloven ze hier de infrastructuur te verbeteren. Er bestonden plannen voor betere afwatering, en maatregelen tegen overstromingen. Het meeste geld daarvoor hebben sommigen in hun zakken gestoken." Hij vertelt dat zijn 36-jarige neef, een vrachtwagenchauffeur, om het leven is gekomen. "Winkels kun je herstellen, maar levens komen niet terug. We treuren hier om onze familieleden."

  • Conny Keessen
    Athina is radeloos: 'Dit gaat vaker gebeuren', verwacht ze

Verderop in een zijstraatje, waar je nog diep wegzakt in de modder, staat Athina de binnenplaats van haar mans artsenpraktijk, die ook leeg is, schoon te vegen. Hun familie heeft een oom verloren, deze middag is de begrafenis. Verdriet en woede klinken in haar woorden door.

'Jarenlang niets gebeurd'

"De provincie, de gemeente, het bosbeheer en anderen spelen elkaar nu het balletje toe. Niemand neemt de verantwoordelijkheid voor wat hier is gebeurd." Al jaren gebeurt er niets en zijn er overstromingen, zegt ze. "In plaats daarvan zijn vergunningen gegeven aan bedrijven, die hun supermarkten en loodsen in voormalige rivieren en beken hebben gebouwd. Protesten van bewoners hielpen niet."

Het zal opnieuw gebeuren, denkt Athina. "Over een tijdje zijn wij en de slachtoffers weer vergeten. Let op mijn woorden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl