De buitenlandse zwerfhond komt steeds vaker voor in Nederland. In 2016 zijn in totaal 12.608 honden geïmporteerd via zwerfdierstichtingen, een stijging van ruim 11 procent ten opzichte van 2015. Dat blijkt uit cijfers van Stray Animal Foundation Platform, een belangenorganisatie voor zwerfdieren.

De vraag in Nederland is groot: er worden jaarlijks 150.000 honden aangeschaft. Nederlandse asiels kunnen bij lange na niet voldoen aan deze vraag. Zij krijgen jaarlijks ongeveer 5000 honden binnen.

Steeds meer buitenlandse zwerfhonden naar Nederland

De buitenlandse zwerfhond is de ideale oplossing voor dit probleem, vindt Carien Radstake van Stray AFP. "Hoe meer zwerfhonden uit het buitenland, hoe minder illegale fokhandel." Volgens cijfers van de Dierenbescherming komen er tienduizenden honden per jaar uit de foute hondenhandel, meestal uit het buitenland.

"De 188 stichtingen die onderdeel zijn van ons platform halen zwerfhonden uit het buitenland, geen fokhonden," zegt Radstake. "Ze moeten zich houden aan de wet, die wordt gecontroleerd door de NVWA. Het overgrote deel doet dat ook."

Zwerfhonden uit Spanje komen aan bij Dierenopvang Koningen in Balkbrug NOS

Alle honden die binnenkomen op Schiphol worden streng gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, maar busjes en vrachtwagens inspecteren is moeilijker. "Er gebeurt veel buiten de regels om," zegt Dik Nagtegaal, woordvoerder van de Dierenbescherming. Daarom waarschuwt hij voor honden die ziektes meenemen naar Nederland. Bovendien wijst hij erop dat deze dieren van de straat komen, waardoor ze gedragsproblemen kunnen hebben.

Verslaafd aan honden

Volgens Nagtegaal importeert een deel van de Nederlandse zwerfdierstichtingen de honden volgens de regels. "Maar er zijn ook verhalen bekend over busjes vol met honden die zonder enige controle de grens over rijden. En dan zijn er ook nog partijen die zich voordoen als stichting maar tegelijkertijd honden uit de broodfok halen."

Waar we dan onze honden vandaan moeten halen, weet Nagtegaal ook niet. "We zijn in Nederland verslaafd aan honden. Daarom willen wij de import van zwerfhonden de komende tijd weer onder de loep nemen. Ze kunnen geschikt zijn om de grote vraag te ondervangen, maar dan moet je wel met elkaar verzinnen hoe je dat goed kunt reguleren."

STER reclame