Politieagenten oefenen met een stroomstootwapen
NOS Nieuws

Agenten blij met taser om afschrikwekkende werking

De politie meldt dat agenten positief zijn over het gebruik van het stroomstootwapen, ook wel taser genoemd. Dreigen met het wapen is vaak al genoeg om een verdachte onder controle te krijgen en voorkomt volgens de agenten geweld.

In 71 procent van de gevallen waarin agenten het wapen trokken, bleek de waarschuwing genoeg en deed de verdachte wat de politie wilde. Daarmee is het afgelopen halfjaar tientallen keren voorkomen dat agenten zwaarder geweld gebruikten. Dat blijkt uit een tussenevaluatie door de Politieacademie van de proef met het stroomstootwapen, die sinds februari van dit jaar loopt. De hele proef duurt een jaar.

De proef loopt in Rotterdam, Amersfoort, Zwolle en bij de eenheid Noord-Nederland. Speciaal hiervoor opgeleide agenten hebben een taser die ze kunnen inzetten tegen zeer gewelddadige mensen die een gevaar voor zichzelf en/of hun omgeving vormen.

Letsel

De taser vult het gat op tussen de wapenstok en het pistool. Bij gebruik van het wapen krijgt iemand 0,004 ampère door zijn lichaam. De kans op letsel is volgens de politie klein. Wetenschappers zijn het er echter nog niet over eens of de taser gevaarlijk is voor het hart.

Uit de tussenrapportage blijkt dat het stroomstootwapen het eerste halfjaar 167 keer is gebruikt, waarbij het in 49 gevallen ook daadwerkelijk op iemands lichaam is gezet. In alle gevallen konden de agenten de situatie onder controle krijgen en de verdachte aanhouden.

Halverwege volgend jaar wordt besloten of de taser wordt toegevoegd aan de wapenuitrusting van agenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl