Aangepast

Opstand verloskundigen inspireert fysiotherapeuten en logopedisten

Nadat de verloskundigen zich met succes hebben verzet tegen de in hun ogen te lage vergoeding voor verloskundige zorg, hopen fysiotherapeuten en logopedisten nu ook op een betere betaling.

Verloskundigen en de zorgverzekeraars waren het niet eens over de vergoedingen voor volgend jaar. De verloskundigen wilden meer geld voor de geboortezorg. Vorige maand zegden ze massaal hun contract met zorgverzekeraar Zilveren Kruis op.

Op 9 november legden de partijen hun ruzie bij. Nu bieden alle zorgverzekeraars het maximale tarief, vanaf 1 januari.

Onder water

Fysiotherapeuten en logopedisten kijken met belangstelling naar deze ontwikkelingen. Het verwondert oud-minister Guusje ter Horst, nu voorzitter van de beroepsvereniging voor fysiotherapeuten, dat niemand voor de fysiotherapeuten opkomt in Den Haag.

"25 procent van de praktijken in de fysiotherapie staat onder water. Ze komen niet rond. Het tarief voor fysiotherapie dat kostendekkend is, is 36 euro. En dat wordt niet betaald door de zorgverzekeraars." Volgens Ter Horst werken fysiotherapeuten al tien jaar lang onder de kostprijs.

Fysiotherapeut Hans van der Hulst: "Je zou denken dat we steeds belangrijker worden, maar we zijn met handen en voeten gebonden door de afspraken die zorgverzekeraars met ons maken. En andersom, daar is geen sprake van." Volgens hem krijgen fysiotherapeuten nu 30 procent te weinig betaald.

Vuist maken

Ook de logopedisten doen hun werk tegen te lage betaling, vinden ze. Logopedie zou minder belangrijk zijn dan verloskundige zorg, waardoor het moeilijker is om een vuist te maken.

Eerstelijnszorg houdt mensen weg uit ziekenhuizen. Investeer dus vooral in dat begin.

Verloskundige Janine Lazet

Logopediste Anne Marie Sikking: "In 2011 is bepaald dat een logopedist rond de veertig euro zou moeten verdienen. De zorgverzekeraar is daar helaas niet in meegegaan, dus we dienen dertig euro in. De zorgverzekeraar biedt een contract aan met een tarief, waar we niet over kunnen onderhandelen."

Arrogant

Ze noemt de houding van de verzekeraars arrogant. "Ze hebben niet door hoeveel werk we verrichten, en waar we allemaal tegenaan lopen." Gezamenlijk verzet zal moeilijk worden. Volgens Sikking durven veel logopedisten niet niet te tekenen, omdat ze bang zijn voor hun eigen brood.

Verloskundige Janine Lazet snapt dat andere beroepsgroepen ook voor zichzelf op willen komen. Het is ook nodig, denkt ze. "De eerstelijnszorg is relatief goedkoop. Bijvoorbeeld verloskundigen en fysiotherapeuten, ze houden mensen weg uit ziekenhuizen. Investeer dus vooral in dat begin."

Reportage: Hoger tarief voor verloskundigen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl