ANP
NOS Nieuws Politiek Aangepast

Fouten in aangiftes kosten Belastingdienst veel geld

De Belastingdienst loopt jaarlijks veel geld mis door fouten die particulieren maken in hun aangifte. Ook het midden- en kleinbedrijf (mkb) zou veel meer moeten betalen aan de fiscus, blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst op basis van steekproeven.

In 0,9 miljoen van de 8,2 miljoen particuliere aangiftes uit 2014 zaten volgens de Belastingdienst fouten, waardoor te weinig belasting is afgedragen. Samen zouden die fouten goed zijn voor honderden miljoenen euro's, ware het niet dat de dienst veel van het geld alsnog heeft weten te innen.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen veel vaker fouten maken in hun eigen voordeel dan in hun nadeel. De dienst gaat ervan uit dat de meeste fouten expres zijn gemaakt, maar er zijn natuurlijk ook foutjes die mensen onbewust maken.

Uitschieter

Het komt ook voor dat mensen door fouten in hun aangifte juist te veel betalen. De Belastingdienst schat dat particulieren in 2014 voor 330 miljoen euro te veel hebben afgedragen.

In de jaren daarna was dat bedrag lager en schommelde het rond de 170 miljoen. De uitschieter in 2014 komt door één particulier die zichzelf per ongeluk voor 160 miljoen heeft benadeeld. Of de benadeelden hun geld terugkrijgen, is niet duidelijk.

STER reclame