Premier Sint-Maarten William Marlin tijdens het bezoek van Koning Willem Alexander in september.
NOS NieuwsAangepast

Rutte: premier Sint-Maarten moet nu echt snel opstappen

Premier Rutte vindt dat premier Marlin van Sint-Maarten snel moet opstappen. Hij zegt dat hij het bizar zou vinden als de aanwijzing die de Rijksministerraad vandaag aan de gouverneur van het eiland heeft gegeven, niet wordt opgevolgd.

Rutte zegt dat de Rijksministerraad (het Nederlandse kabinet en de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten) een "stevige dreun" heeft uitgedeeld aan Sint-Maarten. "Een maatregel als vandaag hebben we nog nooit hoeven toepassen in het Koninkrijk."

Als Marlin toch blijft zitten, heeft dat sowieso consequenties voor het verlenen van hulpgelden. Het kabinet besloot een paar weken geleden een fonds in te stellen met 550 miljoen euro, maar zolang er geen deugdelijk bestuur zit gaat er geen cent naar het door de orkaan Irma getroffen eiland. Dat zei staatssecretaris Knops eerder vandaag ook al.

Urgent

Daarnaast kan Marlins weigering ook gevolgen hebben voor het bezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima volgende week zaterdag aan Sint-Maarten willen brengen. Rutte zegt dat er allerlei varianten denkbaar zijn. Bijvoorbeeld dat het koningspaar wel met de bevolking spreekt, maar niet met politici. Maar er moet, zegt hij, volgende week in het licht van de actuele situatie worden bekeken "of en hoe het bezoek moet worden vormgegeven, mocht het zo zijn dat de premier daar nog steeds zit."

Rutte noemt de situatie urgent. Hij wil zo snel mogelijk met de hulp voor de wederopbouw beginnen. "De economie ligt in puin, het eiland ligt in puin. Mijn vermoeden is - ik ben geen Maurice de Hond - dat 90 procent van de bevolking het met me eens is dat Marlin weg moet."

De gouverneur is de hoogste vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden op Sint-Maarten. "Hij kan moreel en politiek maximale druk uitoefenen", zegt Rutte. "En hij krijgt nu de volledige steun van de Rijksministerraad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl