De broers Vije bij hun kerstbomen Joris van de Kerkhof / NOS

Bennie (67) en Leo (65) Vije uit Enschede kweken en verkopen kerstbomen. Dat doen ze al veertig jaar. De broers merken dat de verkoop steeds vroeger begint. "Eerst begonnen we pas met verkopen na Sinterklaas, maar nu gaan we op 1 december al open. Overigens hebben we de eerste bomen van het jaar nu al verkocht. Een man die voor een operatie naar het ziekenhuis moest, wilde de beste kiezen. Hij was bang dat als hij uit het ziekenhuis komt, er geen mooie bomen meer zijn."

Ook volgens de Vereniging Nederlandse Kerstboomkwekers (VNK) is het een trend. Gerard Krol van de VNK laat weten dat de boom rond Sinterklaas al moet staan. "De consument wil zo lang mogelijk van de kerstsfeer genieten."

Hangar in Twente

Die kerstsfeer proef je op het land van Bennie en Leo. Vijf kilometer verderop, vliegveld Twente, Hangar 11, is er vooral heel veel bedrijvigheid.

Greenteam, het bedrijf van Frank Bos, gebruikt de ruimte hier om kerstbomen te distribueren. Ongeveer een half miljoen bomen komen uit Polen, Denemarken en Schotland naar Twente om van daaruit weer door heel Europa te gaan. Veertig vrachtwagens dit weekeinde, duizend bomen per wagen.

Frank Bos bij zijn kerstbomen Joris van de Kerkhof / NOS

Bos is van de grote getallen en de grote omzet. Bennie was jarenlang chauffeur bij de brouwerij uit de buurt, en Leo is nog steeds elektricien.

Zo'n veertig zaterdagen, al veertig jaar lang, zijn ze op hun land om hun bomen te verzorgen. Boompjes zijn vier jaar oud als ze door de vingers van Bennie en Leo gaan. Zes jaar later zijn ze twee meter hoog en kunnen ze worden verkocht. "Je kunt ze gewoon uitkiezen, wij halen ze met kluit en al uit de grond, en leggen de boom in de auto van de klant."

Uiteindelijk zijn we volledig op kerstbomen overgestapt. Kerstbomen leveren veel meer op.

Kerstbomenverkopers Vije

Toen de heren Vije begonnen met hun boomkwekerij hadden ze ook nog eiken, beuken, berken en elzen staan. "Maar dat leverde niet genoeg op. Uiteindelijk zijn we volledig op kerstbomen overgestapt. Kerstbomen leveren veel meer op."

Van vader op zoon

De mannen zijn blij dat hun kinderen de zaak willen overnemen. "Ze zullen minder hard moeten werken dan wij gedaan hebben. Toen we hier begonnen was de grond een woestenij, nu ligt het er goed bij. Maar het is fijn om dit aan je kinderen door te kunnen geven."

Het ziet er overigens niet naar uit dat Bennie en Leo snel met de verkoop van kerstbomen zullen ophouden. Als ze daar zo staan, aan de rand van hun grond, met hun handen in de zakken, zien ze dat het goed is. En dat de mensen nu steeds komen voor een kerstboom, zelfs al voor 5 december, dat is geen enkel probleem: "De mensen nee verkopen, doen we niet".

STER reclame