De Zuid-Afrikaanse atleet vorig jaar zomer bij een zitting AFP

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is in hoger beroep veroordeeld tot dertien jaar en vijf maanden celstraf. Dat is ruim een verdubbeling tegenover de vorige uitspraak. Toen kreeg Pistorius zes jaar gevangenisstraf opgelegd.

De paralympische 'Blade runner' Pistorius schoot in februari 2013 zijn vriendin Reeva Steenkamp dood door de deur van het toilet in de badkamer. Hij zegt dat hij dacht dat er een indringer was.

In Zuid-Afrika geldt voor moord een minimale straf van vijftien jaar cel, maar de rechtbank kwam vorig jaar zomer tot een veel lagere straf vanwege verzachtende omstandigheden. Pistorius had zich goed gedragen in de cel en zijn excuses aangeboden aan de familie van Steenkamp.

Het Openbaar Ministerie ging tegen dat vonnis in beroep omdat het de straf van zes jaar onrechtvaardig en "schokkend mild" vond. Het Hooggerechtshof in Bloemfontein heeft nu vijftien jaar opgelegd, maar de negentien maanden die Pistorius al heeft uitgezeten, worden daarvan afgetrokken.

Slepende zaak

Met het vonnis komt een voorlopig slot aan een proces dat al bijna vijf jaar duurt. In het eerste vonnis dat in de zaak werd opgelegd, werd Pistorius schuldig bevonden aan doodslag en niet aan moord. Al na een jaar kwam de atleet vrij.

In een beroepszaak werd Pistorius alsnog veroordeeld voor moord, maar de straf van zes jaar leidde tot verbazing. Zwarte activisten zagen het als bewijs dat de witte minderheid in het Zuid-Afrikaanse rechtssysteem relatief mild wordt aangepakt.

Overigens staat nog niet vast dat de zaak nu daadwerkelijk tot een einde is gekomen: Pistorius kan de zaak nog aanhangig maken bij het Constitutionele Hof.

STER reclame