Formule 1-coureur Daniel Ricciardo EPA

"Ik hoop dat Max volgend jaar nog steeds op mijn verjaardagskalender staat." Daniel Ricciardo antwoordt gekscherend op de vraag in Abu Dhabi of de Australiër en Max Verstappen volgend jaar zulke goede vrienden zullen blijven als blijkt dat Red Bull in staat is mee te strijden voor de wereldtitel.

Verstappen en Ricciardo kunnen het prima met elkaar vinden. Dat benadrukken ze ook in Abu Dhabi, waar zondag de slotrace van 2017 op het programma staat. Maar op de baan zijn de coureurs elkaars concurrenten. En de verschillen zijn miniem.

Dit seizoen kende Verstappen aanvankelijk veel pech en scoorde Ricciardo veel podiumplaatsen, de laatste twee maanden boekt Verstappen veel succes en is het de Australiër die de klappen moet incasseren. Ricciardo staat vierde in de WK-stand, Verstappen zesde. De Australiër won één race, de Nederlander twee.

Goed probleem

"Volgend seizoen moeten we er meteen in Australië staan en ik hoop dat we dan als team een wereldtitel aan de erelijst kunnen toevoegen", blikt Ricciardo in Abu Dhabi alvast vooruit. "Samen met Max om de wereldtitel strijden, zou een 'positief' probleem zijn. Ik verheug me op een heftige strijd in 2018. Ook met Max."

Verstappen lacht als de naam van zijn teamgenoot valt en dat de Australiër heeft gezegd dat de Nederlander dit seizoen een stuk is gegroeid.

Complimenten

"Het is de leukste teamgenoot die ik heb gehad. We hebben echt lol met elkaar, kunnen elkaar complimenten geven. We gunnen elkaar veel. Ik hoop dat we nog lang teamgenoten blijven", zegt de jongste van de twee.

Verstappen heeft al voor langere tijd bijgetekend, Red Bull zou Ricciardo ook graag langer aan zich binden. De Australiër heeft geen haast met een contractverlenging. "Ik heb een goed gevoel over 2018. Of we de beste auto zullen hebben? Dat durf ik niet te zeggen, maar het zal heel close zijn."

Zwaktes

Ricciardo heeft de progressie van Verstappen van dichtbij meegemaakt. De Australiër weet wat hem te doen staat. "Ik ben best tevreden over dit jaar, maar moet in 2018 nog meer uit mezelf halen. Ik moet zorgen dat ik nog sterker word, mijn zwaktes wegwerken. Ik zal er een tandje bij moeten doen."

Daniel Ricciardo Getty

STER reclame