Nycke Groot tijdens de halve finale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro
NOS SportAangepast

Nu het spook verjaagd is, maken de twijfels Groot juist beter

Met een klinkende 41-16 zege op Italië voor vierduizend enthousiaste toeschouwers in Eindhoven, maakten de Nederlandse handbalsters er donderdagavond een waar feest van tijdens de laatste oefenwedstrijd in de aanloop naar het WK.

Italië mag dan geen groot handballand zijn, de uitzwaaiwedstrijd bereikte wel mooi zijn doel: Oranje kan met een goed gevoel afreizen naar Duitsland.

En toch zal spelverdeler Nycke Groot ook na die riante overwinning haar kritische kanttekeningen hebben geplaatst. Dat zit nu eenmaal in de aard van de 29-jarige perfectioniste. "Ik ben niet snel tevreden. Ik wil altijd beter."

Groot is een twijfelaar. Maar ook een van de beste handbalsters van de wereld. Misschien wel juist omdat ze zoveel twijfelt. "Het heeft me gebracht waar ik nu ben", zegt ze.

"Omdat ik altijd hard ben blijven werken. Ook na successen. Want als je daar te lang bij stil blijft staan, ben ik bang een eendagsvlieg te worden en dat wil ik niet."

"Maar soms moet ik oppassen dat die twijfels me niet onzeker maken. Al is dat wel beter in balans nu ik wat ouder en wijzer ben."

Spoken

Wat daarbij ook helpt, is de Champions League die Groot afgelopen seizoen won met haar Hongaarse club Györ. Na al die ereplaatsen eindelijk een echte hoofdprijs. Het voelde als een bevrijding voor Groot.

"Er is een jaar geweest waarin ik alle belangrijke finales verloren heb. Dat heeft natuurlijk wel een tijdje door mijn hoofd gespookt. Ik heb toen echt behoorlijk in de put gezeten."

"Het heeft zelfs zo diep op me ingehakt dat ik getwijfeld heb of ik wel iets te zoeken had op de Olympische Spelen. Ik heb serieus overwogen om niet naar Rio te gaan."

Nycke Groot wordt na de gewonnen Champions League-finale uitgeroepen tot meest waardevolle speler

Uiteindelijk ging Groot wel. Het leverde geen medaille op. Net niet. Maar tel die vierde plaats in Rio op bij de tweede plaatsen bij het laatste EK en WK en je weet dat Nederland niet zonder verwachtingen aan de start van het WK zal staan.

Niet alleen de speelsters dromen van goud, ook de fans die de ploeg donderdagavond enthousiast uitzwaaiden hebben stiekem al gekeken wanneer de finale gespeeld wordt.

Beide benen op de grond

"Die druk van buitenaf zal enorm zijn", weet Groot. "Iedereen verwacht nu veel van ons, maar wij kunnen daar goed mee omgaan. We weten dat we keihard moeten werken en beide benen op de grond moeten houden."

"We hebben in het verleden gezien dat we afgestraft worden als we denken dat we er al zijn." En dus is het maar goed dat Groot twijfelt. Het kan immers altijd beter.

Nycke Groot weet dat er veel van Oranje verwacht wordt op het WK

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl