Leden van de OGRV-eenheid van de Nederlandse krijgsmacht in Koeweit
NOS NieuwsAangepast

‘Door miljoenen voor defensie valt Nederland niet meer uit de toon’

  • Tomas Riemens

    redacteur Online

  • Tomas Riemens

    redacteur Online

Defensie staat er slecht voor, zeggen deskundigen. De 400 miljoen die het kabinet vanaf volgend jaar beschikbaar stelt, is dan ook hard nodig. Met dat geld moet de achterstand op andere landen worden weggepoetst. "De nood is gewoon hoog", beaamde Minister van Defensie Bijleveld vorige week.

Haar defensie-begroting werd gisteren en vandaag besproken in de Tweede Kamer. In totaal trekt het kabinet deze regeerperiode 1,5 miljard euro uit voor de krijgsmacht. De miljoenen die in januari vrijkomen zijn nog maar een eerste stap, zei de minister, maar wel een belangrijke.

Het piept en kraakt bij defensie.

Henk Geveke, TNO

Er moet nog veel meer gebeuren, vindt veiligheidsadviseur Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische studies. "Door deze investeringen valt Nederland in ieder geval internationaal niet meer uit de toon."

Defensie-adviseur Henk Geveke van onderzoeksinstituut TNO sluit zich daarbij aan. "Dit bedrag wordt vooral gebruikt voor reparatie en herstel. Het piept en kraakt bij defensie."

Het kabinet wil de grootste problemen oplossen door geld te investeren aan materieel, trainingen en transport. Dat betekent dat het aantal instructeurs en opleidingsplaatsen bij de krijgsmacht wordt uitgebreid, maar ook dat er nieuwe drones en radars worden aangeschaft.

'Alles tegelijk in beeld'

Op de oude vliegbasis De Peel in Limburg is vorige week zo'n nieuwe radar getest. Het systeem kan kleine drones en langeafstandsraketten detecteren en ziet het verschil tussen een pingpongbal en een handgranaat.

Nieuwe radar ziet verschil tussen pingpongbal en handgranaat

"Wij zijn met deze radar in staat alles tegelijk in een beeld weer te geven", vertelt een medewerker van technologiebedrijf Thales. De radar scant en bewaakt het luchtruim. Het systeem kan honderden doelen tegelijkertijd in kaart brengen en kan precies voorspellen waar een raket neerkomt.

Daarmee past de technologie in het nieuwe beleid van de krijgsmacht, zegt Wijninga. "Dit systeem stelt defensie in staat vroegtijdig een raketaanval te signaleren en kan zo een tactisch voordeel bieden." Op dat gebied loopt defensie volgens hem achter. "Terwijl het in de toekomst steeds belangrijker wordt om de tegenstander een stap voor te zijn."

Kerosine uitsparen met drones

Ook de drones die Nederland wil kopen, zijn vooral bedoeld om informatie te verzamelen. De Reaper-drones kunnen vanaf grote hoogte activiteiten waarnemen op de grond. De onbemande vliegtuigen hadden eigenlijk al jaren geleden moeten worden aangeschaft, maar toen was er geen geld beschikbaar.

Een Franse Reaper-drone op een militaire basis in Niger

De luchtmacht kan de drones goed gebruiken, zegt Geveke: "De toestellen kunnen vanuit de lucht een groot gebied verkennen en inlichtingen verzamelen. Op die manier kan kostbare kerosine van straaljagers worden uitgespaard en kan de luchtmacht veel efficiënter werken."

De drones komen op vliegbasis Leeuwarden te staan. Of ze ook worden bewapend, wilde minister Bijleveld nog niet zeggen.

Ik kijk al uit naar de begroting van volgend jaar.

Henk Geveke, TNO

Volgens de minister wordt verder geïnvesteerd in mijnenopruimers, medische voorzieningen en transport bij buitenlandse missies. Al die zaken zijn belangrijk zodat Nederland zich ook in de toekomst bij oorlogscoalities kan aansluiten, zegt Wijninga.

Maar om voorbereid te zijn op dreigingen vanuit het buitenland, zijn meer investeringen nodig, legt de veiligheidsadviseur uit. "Vooral op het gebied van cyberveiligheid kan veel worden verbeterd." Daarnaast moet Nederland het langer kunnen uithouden op missies. "Nu lukt dat vaak maar een jaar en moeten Nederlandse militairen daarna weer naar huis."

Dat Nederland een goed getrainde krijgsmacht heeft, wordt internationaal erkend. Maar qua materieel kan er veel beter, zegt Wijninga. Volgens Geveke ligt de crux vooral bij innovatie en technologische vooruitgang. "Daarom kijk ik al uit naar de begroting van volgend jaar. Dan kunnen er echt stappen worden gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl