Vlaamse politieke partijen bulken van het geld

De politieke partijen in Vlaanderen zijn veel rijker dan die in Nederland. Alleen al de Vlaamse partij N-VA heeft meer geld dan alle Nederlandse partijen bij elkaar, zegt politicoloog Jef Smulders van de universiteit in Leuven. Hij is een specialist in partij- en campagnefinanciering.

Smulders becijferde volgens het Vlaamse VRT Nieuws dat de N-VA een vermogen heeft van bijna 39 miljoen euro. De VVD heeft als rijkste partij in Nederland volgens de onderzoeker een vermogen van 'maar' 8 miljoen euro.

Voor het berekenen van het vermogen in 2016 keek Smulders naar subsidies, giften, grond, gebouwen en andere bezittingen van politieke partijen.

De N-VA voert de lijst aan met 38,7 miljoen euro, gevolgd door de CD&V (16,4 miljoen) en de SP.A (15,8 miljoen). De top-4 in Nederland bestaat volgens de Vlaamse politicoloog uit VVD (8,1 miljoen euro), CDA (7,3 miljoen), D66 (5 miljoen) en PvdA (2,7 miljoen).

48 cent

Omgerekend naar het aantal inwoners komt Smulders voor de N-VA uit op een bezit van 5 euro per Vlaming, terwijl de VVD het als rijkste partij moet doen met 0,48 euro per Nederlander.

Als verklaring geeft de onderzoeker dat de partijen in België veel meer staatssubsidie krijgen. Sinds de Agusta-smeergeldaffaire in de jaren 80 mogen Belgische politieke partijen nauwelijks nog giften krijgen. Dat wordt gecompenseerd met geld van de overheid, maar ze krijgen volgens Smulders veel meer dan ze nodig hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl