UCI-baas wil budgetplafond voor wielerploegen

Aangepast
David Lappartient AFP

UCI-voorzitter David Lappartient gaat zich sterk maken voor een budgetplafond voor de WorldTour-teams in het wielrennen. Lappartient gaf dit al aan voor hij in september tot voorzitter werd gekozen en heeft zijn plannen nu verduidelijkt.

Zo zal er geen plafond komen voor het salaris van de renners. Wel is het de bedoeling dat er een maximum komt voor teams voor de uitgaven aan de samenstelling van hun ploeg. "Wanneer je veel geld uitgeeft aan een renner, betekent dat automatisch dat je minder te besteden hebt voor de rest van je team. Zo krijg je een betere verdeling", aldus Lappartient.

1/2Greg LeMond (rechts) en Bernard Hinault samen op weg naar Alpe d'Huez in de Tour van 1986. AFP
2/2Team Sky, hier op het podium als eerste winnaar van de Hammer Series, heeft het grootste budget te besteden NOS

In het hedendaagse wielrennen is Team Sky de rijkste ploeg en heeft het daarmee ook de beste renners. In de afgelopen jaren domineerde dat team dan ook vele wedstrijden. "In de jaren '80 had je La Vie Claire. Ik herinner me een tour waar Greg LeMond en Bernard Hinault van dat team eerste en tweede werden. Dat willen we voorkomen. De fans willen open wedstrijden zien."

Volgens de UCI hebben de meeste teams nu zo'n 18 miljoen euro te besteden voor hun ploeg. De grote teams zitten daar echter ver boven met budgetten die oplopen tot 34 miljoen. Lappartient beseft wel dat het nog even kan duren voor zijn plannen uitgevoerd worden, eerst moet er nog een akkoord worden bereikt met alle teams.

STER Reclame