ANP

"Ik ben DH01. Dat is niet de naam die mijn ouders mij hebben gegeven, maar de naam die ik heb gekregen als verdachte", zo verklaarde een van de twee agenten vandaag die voor de rechter staan voor betrokkenheid bij de dood van Mitch Henriquez in 2015 in Den Haag.

De agenten staan anoniem terecht vanwege hun veiligheid. DH01 deed vandaag zijn verhaal in het slotwoord. "Er kan geen straf hoger zijn dan die ik en mijn gezin de afgelopen twee jaar moesten ondergaan", zei hij met tranen in zijn ogen voor de rechtbank meldt Omroep West.

Het OM maakte maandag bekend geen straf te eisen tegen de twee, omdat ze niet schuldig zijn aan doodslag. Ook heeft de zaak een grote impact gehad op de agenten en hun omgeving. De verdachten zijn volgens de officier wel schuldig aan mishandeling. Een agent die voor de rechter staat paste een nekklem toe, de ander sloeg Henriquez in het gezicht en gebruikte pepperspray.

Deze zaak kent alleen maar verliezers.

DH01

"Ik brak toen de officier van justitie zei dat ik niet verantwoordelijk ben voor de dood. Ik vind dat ik ook geen mishandeling heb gepleegd. Ik sta nog altijd achter mijn handelen, omdat ik steeds Henriquez de kans heb gegeven om mee te werken. Zoveel emoties, waar ik tot de dag van vandaag mee worstel. Ik ben op. De vragen hoe en waarom blijven in mijn hoofd rondspoken", vertelde DH01.

"Ik hoop dat ik en mijn gezin na de uitspraak ons leven weer op kunnen pakken. Wanneer is deze nachtmerrie voorbij? Ik hoop dat de bedreigingen zullen afnemen. We moesten onderduiken. Ik vind het terecht dat er een diepgaand onderzoek is gedaan, een geliefd persoon is doodgegaan. Ik wens de nabestaanden heel veel sterkte het moet een vreselijk gemis zijn. Ik voel ook hun pijn. Deze zaak kent alleen maar verliezers."

Ook de andere agent die terechtstaat, onder de schuilnaam DH02, was emotioneel. "Tot in detail is besproken wat er is gebeurd. Nu is het aan mij om een slotwoord te voeren: moeilijk vind ik dat. Ik gun de nabestaanden rust en hoop dat zij de kracht vinden om het gevoel van onmacht los te laten", zegt hij.

Moordenaar en beest

"Ook voor de mensen om mij heen hoop ik voor een slot. Ik ben bestempeld als moordenaar. Als beest. Als iemand die te hard en gecontroleerd heeft gehandeld. Daar herken ik mij niet in. Ik heb naar eer en geweten gehandeld. Ik weet tot op de dag van vandaag niet wat ik anders had kunnen of moeten doen."

DH02 richtte het woord tot slot tot de nabestaanden van Henriquez. "U heeft een zware tijd achter de rug. Het spijt mij dat het zo moest zijn, ik had het graag anders gezien. Dat meen ik uit de grond van mijn hart. Het spijt mij niet dat ik Henriquez moest aanhouden. Ik wens u sterkte en hoop oprecht dat u uw rust vindt voor het verwerken van het intense verdriet."

Op donderdag 21 december doet de rechter uitspraak.

STER reclame