Angela Merkel en Martin Schutz tijdens een verkiezingsdebat
NOS NieuwsAangepast

Schiet Schulz Merkel toch te hulp?

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

SPD-leider Schulz is toch bereid een minderheidsregering met bondskanselier Merkel gedoogsteun te geven. Dat schrijft de Amerikaanse website Bloomberg op basis van bronnen in de partij. Hij zou dit plan vanmiddag aan president Steinmeier voorleggen.

Steinmeier houdt deze week gesprekken om te kijken of het toch nog lukt een regering te vormen, nadat het overleg tussen de Jamaica-partijen (CDU/CSU, FDP en de Groenen) afgelopen zondag was mislukt.

'Niets uitsluiten'

Voor Schulz betekent dit een flinke ommezwaai. Na het mislukken van Jamaica verkondigde hij meerdere keren stellig dat de SPD niet beschikbaar is voor een GroKo 2.0, een voortzetting van de grote coalitie van CDU/CSU en SPD. Hij zei ook dat de SPD niet bang is voor nieuwe verkiezingen.

Maar daar is hij toch wat voorbarig geweest. Intern is er felle kritiek op de houding van Schulz. Johannes Kahr, SPD-Bondsdaglid uit Hamburg, zegt in de Rheinische Post: "Men moet niets uitsluiten. Uiteindelijk gaat het toch om de inhoud."

Hij waarschuwt voor nieuwe verkiezingen en noemt het een bankroet van alle democratische partijen mocht het daartoe komen. Ook de oproep van president Steinmeier (ook SPD'er) nu niet aan het eigenbelang, maar aan het landsbelang te denken, verhoogt de druk op Schulz om zijn koers te wisselen.

Crisisberaad

Een gedoogsteun-constructie is de enige optie waarbij Schulz zonder al te groot gezichtsverlies kan aanblijven. De vraag is of Merkel dit ziet zitten. Zij gaf eerder al aan sceptisch te zijn over een minderheidsregering, ze zei niet graag aan deze optie te denken omdat het nu land een stabiele regering nodig heeft.

Schulz wordt om 15.00 uur bij de president in Schloss Bellevue verwacht. Twee uur later heeft hij een crisisberaad ingelast met de SPD-partijtop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl