1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
HH | Robin Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Texelse krijgt taakstraf voor dodelijk ongeluk, appen niet bewezen

Een 26-jarige vrouw van Texel heeft een taakstraf van 120 uur opgelegd gekregen omdat ze een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt op het eiland. De rechter in Alkmaar achtte niet bewezen dat de vrouw achter het stuur zat te appen toen ze in het donker een fietser aanreed.

Het slachtoffer was een 21-jarige vrouw uit Geldrop die samen met een vriendin op een onverlichte weg op Texel fietste. De fietsers hadden allebei een werkend voor- en achterlicht. De rechter verwijt de automobiliste gevaarlijk rijgedrag op de smalle weg waar het zicht zeer slecht was.

De rechter legde de vrouw ook een ontzegging van de rijbevoegdheid op van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie had zes maanden onvoorwaardelijk geëist en twee jaar rijontzegging, omdat de aanklager de automobiliste verweet dat ze op haar mobiele telefoon keek in plaats van op de weg. Het was de eerste keer dat het OM in een casus rond appen achter het stuur een onvoorwaardelijke celstraf eiste.

Geparkeerd

In een tussenvonnis in deze zaak, afgelopen juli, gaf de rechter opdracht aanvullend onderzoek te doen naar het verhaal van de aangeklaagde vrouw. Die had in de rechtbank gezegd dat ze haar auto aan de kant van de weg had geparkeerd om een app te versturen, zodat ze daarna - zonder op haar mobiele telefoon te kijken - haar weg kon vervolgen. Ze zou de fietsers niet hebben gezien omdat ze werd verblind door de koplampen van tegenliggers.

Het Openbaar Ministerie oordeelde dat er geen bewijs is voor deze bewering, en verweet de vrouw niet eerlijk te zijn en haar verantwoordelijkheid te ontduiken. De advocaat van de vrouw had om vrijspraak gevraagd voor zijn cliënt, omdat het OM zich op aannames in plaats van op feiten zou baseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl