Optreden tijdens het Amsterdam Dance Event, onder het Rijksmuseum
NOS NieuwsAangepast

Raad voor Cultuur wil meer subsidie voor populaire muziek

De Raad voor Cultuur vindt dat er een veel breder muziekbeleid moet komen dat alle genres omvat. Het huidige muziekbeleid schiet volgens de raad tekort omdat er niet genoeg oog is voor nieuwe artistieke ontwikkelingen in de muziek en in de samenleving.

De overheid moet bij de subsidiëring meer aandacht geven aan pop, dance, hiphop, r&b, wereldmuziek en het Nederlandse lied. Volgens de raad richt de overheid zich nu te eenzijdig op vooral klassieke muziek, moderne muziek en jazz. Daar wordt tegelijkertijd steeds minder geld voor uitgetrokken, met als gevolg dat musici slecht betaald worden. De raad vindt dat een zorgelijke ontwikkeling.

Het advies kan leiden tot een radicaal ander beleid vanaf 2021.

De raad zegt niet dat elke muzikant gesubsidieerd moet worden, maar dat talent, innovatie en experimenten in alle muziekgenres de aandacht van de overheid verdienen. De muzieksector als geheel moet versterkt worden.

Slecht betaald

Alleen de top van de pop- en urbanmuzikanten kan leven van de muziek, schrijft de raad. Artiesten die net onder de top zitten, maar populair zijn en fulltime in de muziek werken, verdienen volgens de raad maar zelden een volwaardig inkomen. De gages zijn te laag en de streamingsinkomsten komen nog altijd voor een groot deel bij Google, Facebook en YouTube terecht. De raad vraagt de regering om in samenwerking met andere landen dat te veranderen.

Het advies is het eerste van een serie van tien van de Raad voor Cultuur aan minister Van Engelshoven en de gemeentelijke en provinciale overheden. Van Engelshoven ontvouwt haar cultuurbeleid in februari volgend jaar.

Het VVD-Kamerlid Arno Rutte zei vorige week in de Kamer dat popmuziek niet gesubsidieerd moet worden, "want wie niet kan leven van de muziek is geen popmuzikant". Hij kreeg meteen nul op het rekest van de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl