Imam Fawaz Jneid in 2012
NOS NieuwsAangepast

Gebiedsverbod in Den Haag voor omstreden imam terecht opgelegd

De Haagse imam Fawaz Jneid mag de wijken Transvaal en de naastgelegen Schilderswijk terecht niet in. Dat heeft de rechter besloten in een zaak die de imam had aangespannen tegen zijn gebiedsverbod.

In augustus kreeg Jneid een gebiedsverbod voor zes maanden van het ministerie van Veiligheid en Justitie op basis van de nieuwe anti-terreurwet. De imam zou een intolerante boodschap verkondigen waarmee hij "een gevaar vormt voor de nationale veiligheid".

De imam is niet blij met de uitspraak en gaat in hoger beroep. "De minister wil ons laten buigen, maar we buigen alleen voor de god die ons geschapen heeft", zegt familielid van Jneid namens hem tegen Omroep West. Hij zal het gebiedsverbod wel respecteren.

Omstreden imam

Jneid is omstreden vanwege zijn eerdere uitlatingen over homo's en verwensingen van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali. Ook werd hij in 2012 bij de Haagse As Soennah-moskee weggestuurd omdat hij daar illegale huwelijken sloot.

De Haagse burgemeester Krikke (VVD) wil koste wat kost voorkomen dat de imam opnieuw een voet aan de grond krijgt in de stad. "Als iemand in kwetsbare wijken sektarische gevoelens vergroot, met name jongeren opzet tegen anderen en zo bijdraagt aan radicalisering en een voedingsbodem voor jihadisme, dan treden we op", zegt ze.

Krikke ziet de uitspraak van de rechter als een steun in de rug. "In Schilderswijk en Transvaal wordt door vele inwoners keihard gewerkt om de wijk te verbeteren. Dat wil ik niet laten verstoren door een podium te geven aan iemand die bijdraagt aan het radicaliseringsproces en een klimaat schept waarin jihadisten kunnen gedijen."

Gebedsdiensten in boekhandel

Het is de tweede zaak die Jneid deze maand verliest. De imam predikte in een islamitische boekhandel in de Cilliersstraat in Transvaal. De gemeente won begin deze maand een rechtszaak tegen de eigenaar van het pand, de islamitische stichting Qanitoen.

Het pand mag alleen gebruikt worden als bedrijfsruimte en niet voor religieuze activiteiten en de stichting moest daarom stoppen met de gebedsdiensten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl