Zwarte Piet in tijdens de intocht in Maassluis in 2016 ANP

Een 'Sinterklaascircus' in de Rotterdamse wijk Spangen is na een paar dagen afgebroken. Initiatiefnemer Wouter Zuidema zegt tegen lokale media dat hij zich na bedreigingen op sociale media en via de telefoon niet meer veilig voelt. Hij zou worden bedreigd, omdat de pieten in het circus zwart zijn.

Volgens Zuidema eiste de stichting WMO Radar, die het circus zou sponsoren, kort voor de start van het circus dat er 'veegpieten' zouden worden gebruikt, omdat de gemeente Rotterdam eerder al had besloten af te willen van Zwarte Piet. Als Zuidema niet aan de eis tegemoet zou komen, zegt hij, kreeg hij geen water en stroom voor de tent.

Zuidema zegt dat hij niet anders kon dan akkoord gaan met de eis, maar gebruikte vervolgens toch Zwarte Pieten in de voorstellingen. Daarop volgden bedreigingen via de telefoon en sociale media.

Stichting: lezing Zuidema onjuist

In een reactie spreekt WMO Radar de lezing van Zuidema tegen: er waren volgens de stichting ruim van tevoren afspraken gemaakt over het gebruik van veegpieten. De dag voor het circus van start zou gaan, beëindigde Zuidema echter de samenwerking met de stichting.

De tent van het Sinterklaascircus stond sinds zaterdag naast het stadion van voetbalclub Sparta voor een dagelijkse voorstelling. Zuidema vindt het voor zijn eigen veiligheid en die van de vrijwilligers niet verantwoord om nog door te gaan.

'Bedreiging geen reden voor sluiting'

Ook een wijkagent in Spangen spreekt tegen dat Zuidema het circus heeft gesloten omdat hij werd bedreigd. "Ik ben er 100 procent zeker van dat dat niet het geval is." Volgens de wijkagent vielen de bezoekersaantallen tegen. Dat zou volgens hem een reden kunnen zijn voor de sluiting.

Volgens de wijkagent is het zo dat op Facebook een rare reactie is geplaatst over het Sinterklaascircus en twee anti-Piet-demonstranten korte tijd bij de tent hebben gedemonstreerd. "Daarna is er gesurveilleerd en veel contact geweest met Zuidema, maar zijn er geen bedreigingen meer geweest. Zuidema zei zelf ook dat hij zich niet herkende in het artikel in de lokale krant."

STER reclame