Aangepast

Nóg een poging om woekerhandel in concertkaartjes aan te pakken

Concertkaartjes kopen én weer doorverkopen: sommige mensen verdienen flink veel geld aan deze handel. Volgens SP-Kamerlid Peter Kwint wordt er alleen in Nederland al meer dan een miljard verdiend aan secondary ticketing. Daarom riep zijn partij op om de doorverkoop van tickets, waarbij extreem hoge prijzen worden gevraagd, aan te pakken. De hele Tweede Kamer stemde daarmee in.

Vorige maand nog werd in de Eerste Kamer een voorstel uit 2008, om de handel in dure tickets aan te pakken, weggestemd. De oplossingen waren volgens de Kamer niet goed genoeg. In onderstaande video leggen we je uit waarom.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het nieuwe voorstel van de SP krijgt nu wel steun van politieke partijen. Daar wordt onder andere de website TicketSwap als voorbeeld gebruikt. TicketSwap probeert namelijk de handeltjes op eigen houtje tegen te gaan.

Zij hanteren een maximale doorverkoopprijs van 20 procent bovenop de originele ticketprijs. Kostte een ticket 20 euro? Dan mag het voor maximaal 24 euro worden doorverkocht.

TicketSwap noemt de handeltjes een "walgelijke business". Ze sporen actief mensen op en verwijderen accounts als ze de 120-procent-regel overtreden. Maar accounts weghalen die duizenden kaartjes verkopen, doen ze niet. "Dan gaan mensen supervage accounts aanmaken om hun kaartjes te verkopen", legt Hans Ober, mede-oprichter van TicketSwap uit. "Dat heeft dus niet zoveel zin."

"Het is natuurlijk ook de vraag hoe die mensen aan hun kaartjes komen", vervolgt hij. "Het probleem ligt misschien wel meer bij de bedrijven die de kaartjes verkopen. Zij moeten én kunnen voorkomen dat die kaartjes bij handelaren terechtkomen."

Vorig jaar was er veel ophef over extreem dure tickets voor concerten van Adele

En de oplossing?

Die is er nog niet. Volgens SP-Kamerlid Kwint kan het nog even duren voordat er een definitief besluit komt. "Ik hoop dat de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de zomer met een concrete oplossing komt." En die moet dus beter zijn dan in het voorstel uit 2008, want ook dit moet dan weer door de Eerste Kamer.

Nog even goed opletten dus. Voor Kwint kan het in ieder geval niet snel genoeg gaan. "Het doorverkopen van te dure kaarten gaat ten koste van de fans die gewoon een concert of stadion willen bezoeken."

Deel artikel: