NOS NieuwsAangepast

Amerika maakt zich op voor Thanksgiving: monsterfiles en drukte

Enorme files rond Los Angeles

Om morgenavond op tijd aan te kunnen schuiven voor het Thanksgiving-diner, zijn veel Amerikanen op weg naar familie. En dat leidt op veel plaatsen tot monsterfiles, drukte en vertraging.

Op en rond de luchthavens is het extreem druk. De vliegvelden van Atlanta, Los Angeles en Chicago verwerken in de week van Thanksgiving elk meer dan 1 miljoen passagiers, volgens vluchtenapp Hopper. De 25 drukste Amerikaanse vliegvelden verwerken samen meer dan 15 miljoen reizigers deze week.

Een ticket voor een binnenlandse vlucht tijdens de Amerikaanse feestdag is gemiddeld 12 procent duurder geworden vergeleken met vorig jaar, meldt Hopper. Een vliegticket kost nu zo'n 322 dollar, vorig jaar was dat nog 288 dollar. De drukste dagen voor de vliegvelden zijn dinsdag, woensdag en zondag, als veel mensen terugkeren naar huis.

Op wegen rondom grote steden staat het verkeer vanwege Thanksgiving deze dagen geregeld muurvast. De American Automobile Association, de Amerikaanse evenknie van de ANWB, zegt dat 45,5 miljoen Amerikanen met de auto de weg opgaan. Dat is ongeveer het aantal kalkoenen dat met Thanksgiving wordt opgegeten.

Er wordt geschat dat de vertraging oploopt tot 2,5 keer de normale reisduur. In sommige regio's wordt de drukte mogelijk erger dan in het recordjaar 2005, zegt ABC7.

Drukte in beeld

Google heeft de drukte van het Thanksgiving-verkeer van vorig jaar in beeld gebracht. Wie de drukte wil vermijden, kan hier kijken wat de beste vertrektijd is. De avond voor Thanksgiving - vanavond dus - wordt de meeste drukte verwacht.

Deze grafiek laat zien waar en wanneer het drukker is dan normaal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl